1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Ernæringsarbeid for helsefagarbeiderenChevronRight
  4. Verdien av måltidetChevronRight
  5. Mat styrker og glederChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Mat styrker og gleder

En gammel dame og en pleier drikker kaffe på en institusjon. Foto.

Her finner du gode tips om hvordan du kan legge til rette for gode måltider til eldre og motivere dem til å spise.

Vær interessert

  • Et gammelt menneske har spist mange måltider og kjenner best selv hvilken mat som smaker.
  • Snakk med den eldre. Lytt og bli kjent med hans eller hennes matvaner. Se etter individuelle behov.

Du er viktig

  • Mange eldre er avhengige av andre for å få dekket behovet sitt for mat og drikke. Innsatsen din betyr mye.
  • Hjelp den eldre med å handle, lage og servere mat. Snakk om mat og måltider. Oppmuntre den eldre til å spise og å drikke.
  • Gi den eldre muligheten til å røre på seg.

Delikat mat

  • Tilby mat som den eldre liker. God smak og variasjon er viktig. Pynt gjerne maten.
  • Dersom den eldre har dårlig helse eller dårlig matlyst, blir det anbefalt at man serverer fettrike matvarer.
  • Gi små porsjoner og mellommåltider. Tilby påfyll.
  • Ha frisk drikke lett tilgjengelig.

Trygg mat

  • Ha god håndhygiene. Gi den eldre muligheten til å vaske hendene før måltidene.
  • Få veiledning på arbeidsplassen om hvordan man skal oppbevare og håndtere mat.
  • Finn ut om det er noe den eldre ikke tåler.

Snakk sammen

  • Erfarne kollegaer og lederen din kan gi veiledning og støtte, og dere kan finne gode løsninger sammen.
  • Fortell det til lederen din dersom du ser tegn på at den eldre spiser og drikker for lite.

Vekk matlysten

  • Vi trenger alle nok mat og drikke for å mestre hverdagen.
  • Om man er trøtt, forvirret og urolig, kan det komme av at man har fått i seg for lite mat og drikke.
  • Bidra til å vekke matlysten. Hent ideer fra kollegaene dine.

Det viktigste er at maten blir spist. Først da gir den næring.

Gode måltider

  • dekk bordet pent
  • fortell om menyen
  • gi nødvendig hjelp
  • skap en god stemning
  • gi måltidet tid og ro
  • server den varme maten varm

Kilde: «Mat styrker og gleder.» Helse- og velferdsetaten, Oslo kommune. Du finner lenke til dette heftet her: Mat styrker og gleder

Læringsressurser

Verdien av måltidet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Hyggelige måltid

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    God kjøkkenhygiene

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    NRK E. coli-bakterien

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fakta om kjøkkenhygiene

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Hva gjør vi med muggen mat?

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

  • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

    Kost og ernæring – matlyst, dra og slipp

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

    Matlyst

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff