Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Ernæringsarbeid for helsefagarbeiderenChevronRight
  4. Verdien av måltidetChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Verdien av måltidet

Måltidene betyr mye uansett om du bor alene, sammen med familie eller på institusjon. Du har forventninger til maten du lager eller får servert, og de fleste ønsker at det er ro og koselig rundt måltidet.

Bilde av en eldre kvinne som får hjelp av en sykepleier til å lese i en sykehus meny

Som helsefagarbeider skal du være profesjonell rundt måltidene og ha god kompetanse på temaet mat og måltider. Du skal sette deg inn i brukerens ønsker og behov og hvilke anbefalinger og eventuelle restriksjoner som gjelder rundt matvarer.

Mange får medisiner som gjør at maten smaker annerledes, noen får medikamenter som ikke skal tas med mat og andre får medikamenter som skal tas med mat. Noen matvarer skal kanskje ikke spises i perioden brukeren går på en type medikamenter. Mens andre medikamenter virker bedre og man får mindre ubehag ved å ta de sammen med mat eller visse typer mat.

Det krever en interesse for mat og måltider for å gjøre dette til en god og trygg opplevelse for den enkelte bruker, enten vedkommende trenger veiledning rundt måltidet eller spiser på egen hånd.

Det er viktig at du som helsefagarbeider både er hygienisk, hyggelig, hjelpsom og løsningsorientert rundt måltidene til de du jobber med, enten det er barn, ungdom, eldre eller personer med funksjonsnedsettelse.

Læringsressurser

Verdien av måltidet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?