Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Prosedyrer i pleie- og omsorgssektorenChevronRight
  4. Prosedyrer i pleie- og omsorgstjenestenChevronRight
  5. Feber og sykepleietiltakChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Feber og sykepleietiltak

De viktigste tiltakene ved feber er å lindre ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen. Her finner du ulike tiltak som kan lindre ubehag.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Feber. Foto.

Ro og hvile

Pasienten bør selv få bestemme aktivitetsnivået. Feber gjør pasienten slapp og sliten. Å sove og hvile er viktig for at kroppens evne til å bekjempe infeksjonen ikke skal svekkes.

Personlig hygiene

Ved feber er gjerne allmenntilstanden nedsatt, og pasienten kan derfor trenge hjelp til personlig hygiene. For å gi pasienten en følelse av velvære er det viktig med hyppig kroppsvask, tann- og munnstell og skift av sengetøy.

Næringstett kost

En pasient med feber har gjerne liten appetitt. Det er da viktig at det pasienten får i seg av mat, inneholder mye næring. Eksempler på næringstett kost er frukt-smoothie, ostebiter, nøtter, frukt og avokado. Maten bør være delikat.

Drikke

Pasienten bør ha tilgang til rikelig med drikke fordi kroppen taper ekstra væske når kroppstemperaturen øker. Rikelig drikke betegnes som 30 ml væske per kilo kroppsvekt i døgnet. Det kan være hensiktsmessig å måle drikke og diurese. Drikke bør være avkjølt og friskt til enhver tid.

For at pasienten skal få i seg både sukker og salt, anbefales en blanding av mineralvann fra naturlige kilder (salt binder væske til kroppen) og eplemost (sukker gir energi). Pasienten tilfører også væske til kroppen gjennom å suge på isbiter eller spise fruktis.

Medikamenter

Dersom pasienten er plaget av feber, kan legen forordne febernedsettende midler som for eksempel paracetamol eller ibuprofen. Husk at helsefagarbeideren ikke kan gi noen form for medikamenter uten å ha gjennomført medikamentkurs og fått delegert tillatelse til å dele ut legemidler fra lederen av virksomheten.

Pasienten blir ikke fortere frisk om han eller hun får smertestillende midler, og derfor er ikke febernedsettende midler noen behandling. Immunsystemet arbeider mest effektivt ved en kroppstemperatur på mellom 38 og 39 grader celsius, og det er derfor ikke hensiktsmessig å ta febernedsettende legemidler hvis pasienten ikke er plaget med smerter eller har kraftig nedsatt allmentilstand. Helsefagarbeideren skal observere virkning og eventuelle bivirkninger av legemidler.

Avkjøling

Ved feber bør påkledningen være lett (uten at pasienten fryser), og romtemperaturen bør være sval (15–17 grader). Dyna kan gjerne byttes ut med et lettere teppe eller et laken.

Det er imidlertid viktig at pasienten ikke fryser, for da begynner kroppen å produsere mer varme. Noen pasienter synes det er godt med kalde omslag på panna. Apoteket selger kjølende geleark som virker i opptil åtte timer.

Kontrollmåling av temperaturen

Det er viktig å kontrollmåle temperaturen og dokumentere verdiene i journalen til pasienten. Når pasienten har feber, anbefales det minst tre kontrollmålinger per døgn, og feberen bør måles til samme tid på døgnet. Kroppstemperaturen kan måles på ulike måter.

Forebyggende tiltak mot komplikasjoner ved sengeleie

Ved feber blir pasienten immobil, og han eller hun er da utsatt for å få komplikasjoner på grunn av sengeleie. Forebyggende tiltak er beskrevet her: Komplikasjoner ved immobilitet

Sist oppdatert 04.03.2017
Tekst: Birgit Flaten (CC BY-SA)

Læringsressurser

Prosedyrer i pleie- og omsorgstjenesten

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter