Hopp til innhold

SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Stell av negler

En helsefagarbeider som skal stelle føtter, skal kunne klippe og file negler, file av hard hud og smøre inn føttene. Som helsefagarbeider skal du observere foten og henvise videre når kompetansen din ikke strekker til.

Helsearbeider steller føtter til pasient. foto.

Som helsefagarbeider skal du være så kvalifisert at du ikke forårsaker problemer når du gjør et enkelt fotstell. Dersom en bruker har problemer du som helsefagarbeider ikke er kvalifisert til å ta deg av, som for eksempel nedgrodde negler eller neglespisser, skal du kontakte en fotterapeut.

En normal negl skal

  • ha full bredde
  • ha riktig lengde
  • være klippet rett over
  • ha normal tykkelse
  • ha lave neglevoller
  • ha en naturlig farge

Å klippe negler

  • Se nøye på neglen før du klipper den.
  • Bruk en negleklipper eller en negletang.
  • Klipp tvers over fra side til side.
  • Klipp gjerne i flere etapper for å unngå at neglen brekker.
  • Ikke klipp neglen for kort.

Riktig klipping

Denne neglen er klippet rett over og vil ikke bli utsatt for betennelser, og den vil ikke bli nedgrodd. Her kan man runde av sidekantene på neglen noe.

Bildet viser riktig klipping av negl
Riktig klipping

Gal klipping

Denne neglen er klippet ned langs sidekantene slik at det blir laget spisser. Disse vil gå inn i huden og lage sår og betennelser etter hvert som neglen vokser fram.

Bildet viser gal klipping av tånegl
Gal klipping

Å rense negler

  • Desinfiser neglen med sprit eller annet desinfiserende middel.
  • Rens skikkelig med neglerenser under neglen, og vær forsiktig så det ikke oppstår rifter i huden.
  • Ikke pirk for langt inn under neglen, og unngå å irritere neglen langs sidekantene.
  • Rens neglen i bakkant med en bomullspinne.

Å file negler

  • Bruk en engangsfil av sandpapir eller en metallfil og fil forsiktig.
  • Fil bare i én retning for å unngå at neglen sprekker og fliser seg opp.

Læringsressurser

Prosedyrer i pleie- og omsorgstjenesten

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter