1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Sykepleie for helsefagarbeiderenChevronRight
  4. Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?ChevronRight
  5. MS – sykepleie ved ernæringChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

MS – sykepleie ved ernæring

Problemer med å få i seg mat og drikke kan på sikt føre til feilernæring og underernæring.

En MS-pasient kan ha problemer med å svelge, og trenger da moset mat for å unngå at maten setter seg fast i halsen.

Muskelskjelvingene øker når pasienter med MS utfører målrettede bevegelser, og derfor kan det være vanskelig å spise selv.

Enkelte MS-pasienter opplever også nedsatt matlyst.

Helsepersonalet må observere vekt og allmenntilstand.

Det har vært forsket en del på kostholdet til MS-pasienter. En forskningsstudie viste at MS-pasienter som fikk et kosthold bestående av økt mengde fiskeoljer (tran), antioksidanter, tilskudd av vitamin B og C, økt inntak av frukt og grønnsaker, samt mindre sukker og mettet fett, fikk et bedre sykdomsforløp. Å redusere inntaket av alkohol, kaffe og te hadde en positiv effekt – i tillegg til å slutte å røyke.

Det er også anbefalt at måltidene er jevnt fordelt gjennom døgnet.

Læringsressurser

Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter