Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. Bevegelsesapparatet - sykdom og plagerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Bevegelsesapparatet - sykdom og plager

Bevegelsesapparatet er alle muskler og bein i kroppen med tilhørende sener, knokler, leddbånd og annet som er avgjørende for god bevegelse. Når vi beveger kroppen, er det et fint samarbeid som gjør at vi gjør ulike bevegelser.

Person går med krykker. Foto.

Sykdommer i bevegelsesapparatet utgjør en stor andel av personer som lever med store smerter eller nedsatt livsfunksjon. Som helsefagarbeider skal du være bevisst på hvordan en sykdom påvirker personer i ulik grad, slik at du kan gi best mulig omsorg. Du skal også kjenne til flere sykdommer og sette deg inn i symptomer og behandlingsformer.

For en bruker som trenger hjelp av helsesektoren, kan hjelpemidler være avgjørende for en optimal hverdag, og du som helsefagarbeider skal sørge for at brukeren har god nytte av de hjelpemidlene som blir tildelt.

Hoftebrudd er en akutt skade som ofte fører med seg en del problemer i etterkant. Mange lever også med slitasjeskader som gjør at kroppen blir mindre bevegelig, og brukeren opplever smerter ved bevegelse. Som helsefagarbeider skal du sammen med bruker tilrettelegge for at fysisk aktivitet og hvile er en del av hverdagen enten brukeren bor hjemme eller på institusjon.

Læringsressurser

Bevegelsesapparatet - sykdom og plager