Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. Respirasjon og sykdomChevronRight
  5. Førstehjelp ved pustebesværChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Førstehjelp ved pustebesvær

Pustebesvær eller åndenød kalles også dyspné. Pustebesvær kan oppstå ved sykdommer i hjertet og lungene, ved skader i brystregionen og ved sterke allergiske reaksjoner.

Respirasjonsbesvær. Foto.

En pasient med pustebesvær gisper gjerne etter luft og hyperventilerer. Sterk angst er ofte en følgetilstand til pustebesvær.

Førstehjelp ved pustebesvær handler om å finne årsaken til problemet og gjøre noe med den.

Skyldes pustebesværet for eksempel astma eller KOLS, har de fleste pasienter inhalasjons-legemidler som kan lette pustebesværet.

Ved pustebesvær er det viktig å berolige pasienten fordi angsten øker behovet for oksygen. Løsner vi på stramtsittende klær og gir pasienten tilgang til frisk luft, kan det gi pasienten en følelse av å få mer oksygen.

Ved pustebesvær er det viktig at pasienten benytter hele lungevolumet. Det gjør pasienten lettest ved å sitte bak fram på en stol og lene seg over stolryggen. Eventuelt kan pasienten sitte på sengekanten og lene seg framover på et høyt nattbord.

For mange pasienter er det behagelig å bli strøket eller banket lett på ryggen. Det kan også være hensiktsmessig å puste sammen med og i takt med pasienten. Forsøk da å få pasienten til å puste rolig og så dypt som mulig.

Læringsressurser

Respirasjon og sykdom

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff