Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. FordøyelsenChevronRight
  5. FordøyelsenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fordøyelsen

Fordøyelsen er navnet på prosessen som skjer med maten fra den kommer inn i munnen. Hensikten med fordøyelsen er å få delt opp maten i så små deler at de kan tas opp gjennom tarmveggen og komme over i blodet. Det som ikke lar seg dele opp, fortsetter rett igjennom og kommer ut som avføring.

Fordøyelsesorganene til et menneske. Illustrasjon.

Fordøyelsen omfatter 3 prosesser og mange organer

  1. mekanisk bearbeiding ved hjelp av tennene i munnen og musklene i magesekk og tarm
  2. kjemisk nedbryting av næringsstoffer i munn, magesekk, tolvfingertarm og tynntarm
  3. oppsuging av næringsstoffer, absorbsjon i tynntarm og tykktarm

Fordøyelsessystemet består altså av flere organer som maten passerer igjennom, og noen organer som tilfører stoffer. Hvert organ gjør en liten bit av jobben med maten.

  • tygging, blanding med spytt og spalting av næringsstoffer i munnen
  • transport gjennom spiserøret
  • elting, blanding med magesaft og spalting av næringsstoffer i magesekken
  • blanding med galle og og bukspytt og spalting av næringsstoffer i tolvfingertarmen
  • blanding med tarmsaft, spalting av næringsstoffer og oppsuging av næringsstoffer i tynntarmen
  • oppsuging av vann og mineraler i tykktarmen
  • utskilling av rester i endetarmen

Læringsressurser

Fordøyelsen

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Artige fakta om fordøyelse

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyelsen

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyelsesorganene

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter