1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. FordøyelsenChevronRight
  5. FordøyelsenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fordøyelsen

Fordøyelsen er navnet på prosessen som skjer med maten fra den kommer inn i munnen. Hensikten med fordøyelsen er å få delt opp maten i så små deler at de kan tas opp gjennom tarmveggen og komme over i blodet. Det som ikke lar seg dele opp, fortsetter rett igjennom og kommer ut som avføring.

Fordøyelsesorganene til et menneske. Illustrasjon.

Fordøyelsen omfatter 3 prosesser og mange organer

  1. mekanisk bearbeiding ved hjelp av tennene i munnen og musklene i magesekk og tarm
  2. kjemisk nedbryting av næringsstoffer i munn, magesekk, tolvfingertarm og tynntarm
  3. oppsuging av næringsstoffer, absorbsjon i tynntarm og tykktarm

Fordøyelsessystemet består altså av flere organer som maten passerer igjennom, og noen organer som tilfører stoffer. Hvert organ gjør en liten bit av jobben med maten.

  • tygging, blanding med spytt og spalting av næringsstoffer i munnen
  • transport gjennom spiserøret
  • elting, blanding med magesaft og spalting av næringsstoffer i magesekken
  • blanding med galle og og bukspytt og spalting av næringsstoffer i tolvfingertarmen
  • blanding med tarmsaft, spalting av næringsstoffer og oppsuging av næringsstoffer i tynntarmen
  • oppsuging av vann og mineraler i tykktarmen
  • utskilling av rester i endetarmen

Læringsressurser

Fordøyelsen

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Artige fakta om fordøyelse

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyelsen

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyelsesorganene

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter