1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. FordøyelsenChevronRight
  5. FordøyelsesprosessenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fordøyelsesprosessen

Organ Mekanisk nedbryting Kjemisk nedbryting Opptak
Munn Maten deles opp når vi tygger.
Maten tiiføres spytt som gjør den lettere å svelge.
Enzymer i spyttet spalter karbohydrater i kortere kjeder.
Svelg Svelget presser maten ned i spiserøret.
Spiserør Maten presses nedover ved hjelp av peristaltiske bevegelser.
Magesekk Maten tilføres magesaft som gjør den flytende. Blandingen av mat og magesyre eltes.
Syren i magesaften dreper bakterier.
Ensymer spalter proteiner i kortere kjeder.
Tolvfingertarm Maten tilføres galle fra leveren og bukspytt fra bukspyttkjertelen. Gallen finfordeler fettet.
Ensymer i bukspyttet spalter næringsstoffene i enda mindre deler.
Tynntarm Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen. Enzymer i tarmsaften spalter næringsstoffene:
Proteiner blir spaltet til aminosyrer.
Karbohydrater blir spaltet til monosakkarider.
Fett blir spaltet til fettsyrer.
Aminosyrer, monosakkarider og fettsyrer tas opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet.
Tykktarm Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen. Mineraler og vann suges opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet.
Endetarm Restene lagres og støtes ut som avføring.

Læringsressurser

Fordøyelsen

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?