Organ | Mekanisk nedbryting | Kjemisk nedbryting | Opptak |
---|---|---|---|
Munn | Maten deles opp når vi tygger. Maten tiiføres spytt som gjør den lettere å svelge. | Enzymer i spyttet spalter karbohydrater i kortere kjeder. | |
Svelg | Svelget presser maten ned i spiserøret. | ||
Spiserør | Maten presses nedover ved hjelp av peristaltiske bevegelser. | ||
Magesekk | Maten tilføres magesaft som gjør den flytende. Blandingen av mat og magesyre eltes. Syren i magesaften dreper bakterier. | Ensymer spalter proteiner i kortere kjeder. | |
Tolvfingertarm | Maten tilføres galle fra leveren og bukspytt fra bukspyttkjertelen. | Gallen finfordeler fettet. Ensymer i bukspyttet spalter næringsstoffene i enda mindre deler. | |
Tynntarm | Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen. | Enzymer i tarmsaften spalter næringsstoffene: Proteiner blir spaltet til aminosyrer. Karbohydrater blir spaltet til monosakkarider. Fett blir spaltet til fettsyrer. | Aminosyrer, monosakkarider og fettsyrer tas opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet. |
Tykktarm | Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen. | Mineraler og vann suges opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet. | |
Endetarm | Restene lagres og støtes ut som avføring. |
Læringsressurser
Fordøyelsen
Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
Fagstoff
Fordøyelsen
KjernestoffObstipasjon
KjernestoffSykepleietiltak ved obstipasjon
KjernestoffFordøyelsesprosessen
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Line gir råd for å forebygge obstipasjon
KjernestoffObstipasjon, rett eller galt
KjernestoffInteraktivt oppgavesett om fordøyelsen
Kjernestoff