1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. FordøyelsenChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Fordøyelsen

Med fordøyelse mener vi den mekaniske, biologiske og kjemiske prosessen maten gjennomgår for at kroppen skal kunne gjøre seg nytte av næringsstoffene.

Fordøyelsessystemet. Illustrasjon.

Noen tas allerede opp i munnhulen, slik som enkle karbohydrater, mens andre må bearbeides og spaltes. De ulike organene sørger for riktig spalting og elting av maten vi spiser. Noen typer matvarer kan vi reagere på ved å få økt gass og luftsmerter, andre matvarer kan gi kroppen ubehag ved å bli trøtt, slapp eller aktiv. Mat som inneholder sykdomsframkallende bakterier, kan gi oss oppkast og diaré. En normal fordøyelse er det som er normalt for deg uten daglig ubehag. Avføring er den siste prosessen, og den bør være lite smertefull å kvitte seg med. Daglig utfordringer med mat og avføring kan gi dårligere helse og livskvalitet.

Fordøyelsesprosessen innebærer alle forandringene som maten gjennomgår når den passerer fordøyelseskanalen fra munnhulen til endetarmen. Dette systemet kalles fordøyelsessystemet.

Læringsressurser

Fordøyelsen

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Artige fakta om fordøyelse

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyelsen

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyelsesorganene

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter