Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. Sanser og nervesystemChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Sanser og nervesystem

Sanser er en fellesbetegnelse på syn, hørsel, luktesans, smakssans og følesans. Sansecellene fanger opp stimuli og formidler de til nervesystemet.

Øyne som ser på en bil. Foto.

Sansecellene har reseptorer som fanger opp ulike signaler rundt oss. Disse signalene fra reseptorene formidles og behandles av sentralnervesystemet. Hvis sansecellene dine oppfatter en vond lukt, vil altså nervesystemet avgjøre din reaksjon sammen med bevisstheten din. Noen ganger er reaksjonen spontan, andre ganger klarer du å kontrollere deg.

I de fleste tilfellene har vi en dagligdags aktivitet, og vi har ingen bevisst opplevelse av prosessene. Hjemme hos deg selv hører du kanskje ikke lyder som alltid er der, eller kjenner lukter. Men når du kommer til andre, kan du oppleve at sansene dine reagerer. Når en sansecelle utsettes for gjentakende stimuli, vil den reagere sterkt først, og senere avta. Det kan for eksempel gjelde synssansen eller hørselen. Man vil tilvenne seg dårlig lys eller støy over tid, og man vil ikke merke noe før det har gått en stund. Dette kalles adaptasjon.

Å jobbe med mennesker innebærer at sansene dine hele tiden vil observere også uten at du tenker over det. Det vil også gjelde de du skal jobbe med. Derfor er det viktig at du som helsefagarbeider er bevisst ditt lydnivå på språk og latter, din kroppslukt, din ånde og ditt håndlag. Ulike personer vil reagere ulikt på deg. Du vil også i stor grad bruke alle sansene dine til å observere den enkelte.

Læringsressurser

Sanser og nervesystem

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter