Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sykdomChevronRight
  4. Allmennstilstand og helsefagarbeiderens rolle ved observasjon ChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Allmennstilstand og helsefagarbeiderens rolle ved observasjon

Allmenntilstanden omfatter både fysiske og psykiske sider av helsen. Helsefagarbeiderens rolle er å observere den enkeltes helse i det daglige arbeidet.

Bilde av en eldre kvinne som får hjelp av en sykepleier til å lese i en sykehus meny

En allmenntilstand kan være nedsatt, men nedsatt allmenntilstand er vanskelig å forklare, derfor må du bruke objektiv observasjon som beskriver allmenntilstanden. Du kan også beskrive den ut fra avvik fra det normale for den enkelte, om du kjenner vedkommende.

For å kunne observere må du ha gode kunnskaper om hvordan den enkeltes allmenntilstand er. Det kan være forskjell på god og mindre god omsorg om du overser tegn på sykdom og komplikasjoner.

Eksempler på hva du skal vurdere for å bedømme en persons allmenntilstand, kan være hudfarge, svette, våkenhet, inntak av mat og drikke, eliminasjon, kroppstemperatur, puls, blodtrykk, trivsel, sanser, aktivitetsnivå, respirasjon, sirkulasjon.

Hos barn kan kvalitet på gråt være aktuelt å observere, og her vil foresatte ofte være til god hjelp slik at man kan høre forskjell på gråt ved for eksempel smerte.

Menstruasjon hos kvinner skal observeres der det er naturlig å observere og rapportere dette.

Læringsressurser

Allmennstilstand og helsefagarbeiderens rolle ved observasjon

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?