Hopp til innhold

 1. Home
 2. Design og håndverk Vg1ChevronRight
 3. MaterialerChevronRight
 4. LeireChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Leire

Leire er et plastisk materiale som har blitt brukt i tusenvis av år. Du kan forme den med hendene eller ulike verktøy mens den er våt. Når den er tørket og brent, blir den til keramikk. Leire blir vanligvis brukt til å lage bruksgjenstander, men man kan også lage skulpturer og annen kunst.

Steingods støpeleire
Ferdig laget produkt i støpeleire

Teknikker

Leire er et plastisk materiale, noe som innebærer at du kan forme den med hendene så lenge den er våt. Du kan forme leiren ut ifra en klump, rulle pølser og sette oppå hverandre, trykke ut leiren i ulike former eller kjevle ut flater og sette sammen. Man kan i tillegg til dette støpe med flytende leire eller porselen.

Fra start til slutt

Prosessen fra idé til ferdig produkt har mange stadier. Det er slik at så lenge leiren er våt eller lærhard, kan man forme og finpusse materialet. Når man er ferdig med å forme og pusse produktet man lager, og materialet er lærhardt, kan man ha på begitting. Begitting er leire blandet med fargepigment. Når produktet har tørket helt, er det på tide med en råbrann. Denne brannen er ofte på mellom 700 og 1000 grader. Etter råbrannen kan man ha på noe som heter oksider. Den kan være med på å gi en spennende overflate. Det vanligste etter en råbrann er å ha på glasur. Du får da en glassaktig og glatt overflate. Alle bruksgjenstander, for eksempel kopper og fat, har glasur. En form uten glasur holder ikke på vann og tåler ikke å bli vasket noe særlig.

Ulike leiretyper

Du finner leire mange steder, men den du får kjøpt i butikk er bearbeidet i en lengre prosess med ulike maskiner. Man skiller mellom tre ulike typer leire: leirgods, steingods og porselen. Det som skiller disse fra hverandre, er sammensettingen av mineraler. En annen ting som skiller dem, er hvilken temperatur de kan brennes på. Leirgods tåler mindre varme enn steingods, og porselen må ha enda høyere temperatur enn steingods. De materialene som tåler høyest varme, er også de materialene som vil tåle mest og har best kvalitet.

Hva kan du om leire?

Læringsressurser

Materialer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Sliping av knivblad

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Sliping av blad på høvel

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter