Hopp til innhold

  1. Home
  2. AVVIKLET: Design og håndverk Vg1ChevronRight
  3. LeireChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Leire

Leire er et plastisk materiale som har blitt brukt i tusenvis av år. Du kan forme den med hendene eller ulike verktøy mens den er våt. Når den er tørket og brent, blir den til keramikk. Leire blir vanligvis brukt til å lage bruksgjenstander, men du kan også lage skulpturer og annen kunst.

Steingods støpeleire
Ferdige produkter laget i støpeleire

Teknikker

Leire er et plastisk materiale, noe som innebærer at du kan forme den med hendene så lenge den er våt. Du kan forme leira ut ifra en klump, rulle pølser og sette oppå hverandre, trykke ut leira i ulike former eller kjevle ut flater og sette sammen. Du kan også støpe med flytende leire eller porselen.

Fra idé til produkt

Prosessen fra idé til ferdig produkt har mange stadier. Så lenge leira er våt eller lærhard, kan du forme og finpusse materialet. Når du er ferdig med å forme og pusse produktet du lager, og materialet er lærhardt, kan du ha på begitting. Begitting er leire blandet med fargepigment. Når produktet har tørket helt, er det på tide med en råbrann. Denne brannen er ofte på mellom 700 og 1000 grader. Etter råbrannen kan du ha på noe som heter oksider. Den kan være med på å gi en spennende overflate. Det vanligste etter en råbrann er å ha på glasur. Da får du en glassaktig og glatt overflate. Alle bruksgjenstander, for eksempel kopper og fat, har glasur. En form uten glasur holder ikke på vann og tåler ikke å bli vasket noe særlig.

Ulike leiretyper

Du finner leire mange steder, men den du får kjøpt i butikk er bearbeidet i en lengre prosess med ulike maskiner. Vi skiller mellom tre ulike typer leire: leirgods, steingods og porselen. Det som skiller disse fra hverandre, er sammensettingen av mineraler. En annen ting som skiller dem, er hvilken temperatur de kan brennes på. Leirgods tåler mindre varme enn steingods, og porselen må ha enda høyere temperatur enn steingods. De materialene som tåler høyest varme, er også de materialene som vil tåle mest og har best kvalitet.

Læringsressurser

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter