Hopp til innhold

 1. Home
 2. Design og håndverk Vg1ChevronRight
 3. MaterialerChevronRight
 4. VerktøyChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Verktøy

Det er viktig å kunne noe om redskaper og verktøy, slik at vi bruker dem på en riktig og effektiv måte. Å velge riktig verktøy kan være avgjørende for hvordan sluttresultatet blir.

Skredder klipper stoff. foto.

Verktøy

Verktøy er redskap en bruker til å reparere, montere, demontere, lage, eller vedlikeholde noe med. Det er utviklet en lang rekke forskjellig verktøy til forskjellige formål. Det å velge rett verktøy til rett arbeid er viktig. Det er en viktig del av håndverkerkompetansen å kjenne til utvalget av verktøy og hvilke typer arbeid de egner seg for. Forskjellige materialer stiller forskjellige krav til verktøyet.

Det fins verktøy som brukes i mange forskjellige yrker, men de kan være svært forskjellige etter hvilket yrke det skal brukes i. Saksene som brukes av en frisør er ikke de samme saksene som en blomsterdekoratør eller en skredder bruker. Det fins ulike frisørsakser til forskjellig bruk. Saksene finnes i mange kvaliteter og til forskjellige priser. Kvaliteten på en saks er 100% avhengig av kvaliteten på stålet den er laget av, både når det gjelder skarphet levetid. Stålkvaliteten er også avgjørende hvor hardt og skarpt stålet optimalt kan bli. Stålet som er brukt i saksen bestemmer kvaliteten og prisen.

Alt materiale som du kan bygge opp og forme med hendene, er en form for modellermasse. Vi kan for eksempel forme leire med hendene. Tre har mer motstand, og du er avhengig av redskaper for å bearbeide det. Metall gir deg enda mer motstand og krever andre verktøy. Tekstiler og papir gir deg ikke samme motstand som tre og metall, men du må likevel beherske verktøy, redskaper og forskjellige teknikker for å bearbeide materialene.

Leirpotte på dreieskive. Foto.

Læringsressurser

Materialer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Sliping av knivblad

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Sliping av blad på høvel

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter