Hopp til innhold

  1. Home
  2. Design og håndverk Vg1ChevronRight
  3. Frisør-, blomster- og interiørdesignChevronRight
  4. HverdagsmakeupChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hverdagsmakeup

I mai 2011 ble vi med Yrkeslitteratur AS til Zaga hårstudio på Løren i Oslo. Der møtte vi Tannaz Mafazi fra Opplæringskontoret for frisørfaget i Oslo og Akershus. Hun skal lære oss hvordan vi kan legge makeup til hverdagsbruk.

Frisørelever jobber med modellhoder. Bilde.

Hverdagsmakeup

Tannaz viser hvordan hun legger en vanlig makeup. Hun er senior stylist og makeup artist. En ansiktssminke kan ha flere oppgaver. Dels skal den være dekorativ og framheve ansiktstrekkene på en gunstig måte. Dels kan den brukes til å skjule kviser, røde føflekker, teleangiectasia (utvidete små blodårer) eller pigmentflekker.

Et rent underlag er en forutsetning for en vellykket makeup. Derfor renser vi først huden slik at ansiktet er helt rent. Til å rense bruker vi rensekrem eller rensemelk, eventuelt et ansiktsvann. Husk at huden på halsen også må renses.

Underlaget for all makeup er en foundation, som består av makeupkrem. Prøv å finne en farge som er så lik hudens egen farge som mulig. Dersom du ikke finner en farge som er helt lik, velger du en tone lysere enn huden, ikke mørkere. Det vil fort se unaturlig ut. Foundation finnes som tyntflytende krem, gel, stift eller pudder. Rouge er et sminkeprodukt som framhever ansiktets farge og konturer. Pudderrouge børstes først på med en børste. Børsten bør ikke være for liten.

Sminke ved øynene skal ta sikte på å få fram vakre, blanke og åpne øyne. Til det bruker vi kajalstift, øyeskygge, vippefarge og eventuelt øyebrynstift.

Et av de vanligste arbeidene på et ansikt er å rette øyenbrynene. Det bidrar til å åpne øynene, løfte trekkene og skape en øvre ramme for øyepartiet. Det er vanlig å justere formen på øyebrynene ved å nappe ut hår. Vi følger brynenes naturlige linje og understreker den. En god regel er å rette nederste kanten, og eventuelt fjerne enkelthår over og de hårene på siden som får brynene til å henge. Øyebrynene kan farges eller forsynes med ferdig fargede bryn. Hensikten er å framheve øyepartiet.

Øyevippene kan farges eller forsynes med ferdig fargede vipper. Hensikten er å framheve øyepartiet. Dersom vippene ikke er så tettvokste som ønskelig, kan vi legge på litt kajalstift på den ytre delen av vippene. På den måten vil de virke tettere. Kajalstifter er laget ved sammensmelting av bindemiddel som harpiks, fett, voks og fargestoff. Kajalstifter kalles også kullstifter. De finnes i svart, brunt og flere andre farger. Velg en farge som passer til øynene og fargen på vippene. Vippene farger vi grundig med maskara helt ut til spissene. Maskara finnes i flere fargenyanser, men svart er mest brukt. Maskarafargen velges etter fargen på vippene og den virkningen vi ønsker å oppnå. Denne korrigeringen skal være usynlig. Når maskara er lagt på, børster vi vippene slik at de ikke kleber seg sammen.

Hverdags makeup

Dersom det skal legges sminke ved øynene, er første bud å ta hensyn til øyeformen og øyeplasseringen hos kunden. Avstanden mellom øynene skal ideelt være slik at det er plass til et tredje øye mellom øyekrokene. Det ideelle breddemålet for ett øye er tre cm. Det gir ni cm som det ideelle breddemålet mellom den ytterste øyekroken på hver side av ansiktet.

Øyelokkene påføres øyeskygge. Med lys øyeskygge i den indre øyekroken får vi avstanden mellom tettsittende øyne til å virke større. I den ytre øyekroken bruker vi mørk øyeskygge. Når øynene sitter langt fra hverandre, korrigerer vi ved å legge mørk øyeskygge i de indre øyekrokene. Små øyne virker større når vi bruker lys øyeskygge rundt om hele øyet. Dyptliggende øyne får vi til å komme mer fram ved å bruke lys øyeskygge. Framstående øyne kan dempes med mørk øyeskygge.

Hva slags farge og form leppene skal ha, er avhengig av moten og den personlige smaken til kunden. Leppekonturene blir først trukket opp med en myk konturstift som er en fargetone mørkere enn den fargen som vi skal legge på leppene. Med konturstiften kan vi korrigere leppeformen noe. Vi kan få tykke lepper til å virke smalere ved å trekke konjunkturlinjen langs den indre leppekanten. Smale lepper gjør vi tilsynelatende bredere ved å trekke konturlinjen langs den ytre leppekanten. Lyse og lysende farger understreker denne virkningen. Dersom munnen er for bred, bruker vi hudfarget dekkstift i munnvikene og tegner inn en mindre leppeform.

Påføring av leppestift er neste trinn. Nå maler vi leppestiftfargen helt ut til konjunkturlinjen. For at fargen skal vare lenge, presser vi et leppepapir lett mot leppene, og etterpå legger vi et nytt lag med leppestift. Leppeglans gir en glinsende effekt når den legges over leppestiften. Hvis kunden ønsker en mer forsiktig framheving av leppene, kan vi legge fargeløs eller farget leppeglans direkte på leppene. Lepelakk over leppefargen gir en ekstra holdbar leppesminke. Den legges på med pensel, men finnes også i kulepennutgave. Den hinnen som legger seg over leppene holder seg lenge, men har den ulempen at den tørker ut leppene. Fordelen er at vi kan fastholde de klare konturene vi har tegnet og sminket.

I en salong skal leppestift aldri brukes direkte på leppene hvis det ikke er kunden selv som eier stiften. En vanlig arbeidsmåte er å skrape litt leppestift med spatel og legge den på med leppepensel. Etter behandlingen renser vi penselen i ren alkohol.

Læringsressurser

Frisør-, blomster- og interiørdesign

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter