Hopp til innhold

 1. Home
 2. Design og håndverk Vg1ChevronRight
 3. VisualiseringChevronRight
 4. TegningChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Tegning

Å tegne vil si å lage et bilde for hånd eller digitalt, med ulike tegneverktøy. Du kan tegne det du ser, eller du kan bruke tegning til å visualisere en idé. Å tegne kan hjelpe deg med å få en bedre formforståelse. Det er viktig at teknikken og redskapene du bruker, passer til motivet du tegner.

Jente som tegner en skisse. Foto.

Skisse

Skisser til laptopbag. Foto.
Raske skisser til laptopbag.

En skisse skal ikke være "flinkt tegnet", men brukes til å få frem idéer. Her kan du jobbe raskt og bruke en røff strek. Når du skisserer, viser du gjerne en utviklingsvei fram mot et mål. En skisse kan inneholde en tankeprosess der du arbeider med form, dekor og farge. Hent gjerne inspirasjon fra bøker, nettet eller omgivelsene rundt deg når du jobber i en skisseprosess. Det er viktig at du ikke setter grenser for hvordan en skisse kan se ut. Her er det opp til deg hva du vil skrible ned.

Neste del av skisseprosessen vil være å systematisere de ideene du har skissert ned, og jobbe mer konkret fram mot et mål. Har du en oppgave på skolen der det skal være en skisseprosess, kan det være lurt å ikke planlegge noe på forhånd. Bruk inspirasjonen du kommer over, og tegn ned alle idéene du måtte få.

Kontur

Kontur er de ytre linjene som avgrenser en form. Når en tegner skisser, er det ofte vanlig å bruke konturtegning. Da tegner du kun den ytre formen på motivet/produktet og har med få detaljer.

Blindkontur er en kjekk øvelse, der du ikke skal se ned på arket mens du tegner. Alt du tegner, skal være i én sammenhengende strek, og målet med en slik øvelse er at du skal se former og tolke de inntrykkene du får. Det er viktig at du tegner det du ser, idet du ser det. Poenget er ikke resultatet på arket, men å samkjøre håndbevegelsene med det du ser.

Valør

Vil du ha mer detaljerte skisser, er det vanlig å legge til litt valører. Det vil si at du skraverer motivet i ulike nyanser og farger, du skisselegger. Tegner du med gråblyant, vil du ha en skala fra hvit og lysegrå til mørkegrå, nesten svart. Dette kan du variere med hvor myk eller hard blyanten er, eller kreftene du legger til når du skraverer. Valører bruker du når motivet skal framstå som tredimensjonalt.

Digital tegning

Konseptskisse som viser smarttelefon som kan brettes. Foto.

Med computer-aided design (CAD) kan du lage tegninger og modeller som har mange fordeler i forhold til håndtegnede skisser. Blant annet kan du lage tredimensjonale modeller og simulering av produkter.

Du kan bruke et illustrasjonsprogram som Adobe Illustrator eller et enkelt og gratis 3D-tegneprogram som heter Google SketchUp. Det som er viktig, er å finne et program som passer til det arbeidet du vil gjøre, og ikke blir et hinder på grunn av avansert teknologi.

Læringsressurser

Visualisering

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

 • LearningPath

  Illustrasjonsfotografering

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Fra camera obscura til Instagram

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for oppgaver og aktiviteter.