Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Råvarer, tilberedning og produksjonChevronRight
 4. Korn og melChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Korn og mel

Korn dyrkes over hele verden og er en viktig næringskilde. Det brukes både til mat og til dyrefôr. I Norge dyrkes det mest hvete, bygg, havre og rug. Mel er knust korn, og det kan knuses eller males til ulike grader. Vi har tre hovedkategorier av mel: fint, sammalt og helkorn.

En dame, som er kledd i en kjole, går i en kornåker. Foto.

Bakeevnen varierer med kornsortene og er knyttet til gluteninnholdet i proteinet. Glutenet gjør deigen seig og smidig og binder væske godt.

I Norge har vi for vane å spise flere skiver med brød hver dag, og det er derfor en viktig del av kostholdet vårt. Brød og korn er sunt, godt, raskt og lettvint. Ved å velge de groveste variantene, får du i deg viktige næringsstoffer som er bra for helsen og som kan forebygge mange folkesykdommer. Brødskalaen er en merkeordning som kan hjelpe deg å finne de groveste variantene.

I dette emnet lærer du om mel fra råvare til produkt, du får en innføring i de ulike kornslagene og hva de best egner seg til, og du får vite mer om hva kornet betyr for helsen.

Emner

Korn og mel

 • Korn og mel inneholder masse gode næringsstoffer og har egenskaper i matlaging som gjør at det kan brukes til å lage masse gode produkter.

 • Gjærbakst

  Mel, væske, salt og surdeig eller gjær er det som trengs for å kunne lage gjærbakst. Oftest tilfører man også mange andre ingredienser.

 • Masser

  Pisket masse, rørt masse, forvellet masse. Det finnes forskjellige typer masser som brukes til å lage kaker og desserter.

 • Kornslagene

  Forskjellige kornslag har ulikt næringsinnhold og ulike bruksområder.