Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Råvarer, tilberedning og produksjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Råvarer, tilberedning og produksjon

Å foredle råvarene på en god måte er viktig både for å framheve smaken, øke holdbarheten og jobbe på en bærekraftig god måte. Best mulig tilberedning og produksjon i alle ledd er viktig for god økonomi i bedriften du skal jobbe i.

Ulike sunne matvarer. Foto.

Emner

Råvarer, tilberedning og produksjon

  • Grønnsaker

    Grønnsaker er en viktig del av kostholdet vårt. De gir oss mange gode smaker og næringsstoffer, og de brukes i de fleste retter.

  • Frukt og bær

    Frukt og bær spises ofte som mellommåltid, eller som dessert. De har mange bruksområder og kan smake søtt, surt eller bittert.

  • En riktig sammensatt rett må inneholde hovedråvare, grønnsaksgarnityr, saus og metningsgarnityr. I Norge er potet det mest brukte metningsgarnityret.

  • Kjøtt

    Norge har lange tradisjoner med slakting og bearbeiding av kjøtt fra råvare til produkt. Av kjøtt får vi flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

  • Fjærfe

    Under betegnelsen fjærfe finner vi kalkun og kylling, som regnes for å være de sunneste kjøttsortene våre.

  • Fisk

    Fisk er nøytralt på smak og kan derfor brukes i mange retter med ulikt tilbehør, og til alle måltider i løpet av dagen.

  • Norge er kjent for å ha friske og gode gode skall- og bløtdyr, og vi har kanskje verdens beste råvarer.

  • Egg

    I emnet om egg vil du få kjennskap til eggets næringsinnhold, tilberedningsmetoder og egenskaper i matlagingen.

  • I emnet om melk tar vi for oss melken fra råvare til produkt, melkens betydning for helsen og de ulike produktene som fremstilles fra melk.

  • Korn og mel

    Korn dyrkes over hele verden og er en viktig næringskilde. I Norge dyrkes det mest hvete, bygg, havre og rug.

  • Desserter

    Dessertens oppgave er å runde av måltidet, og sette prikken over i-en. Etter en salt middag smaker det ofte godt med noe søtt eller syrlig.

  • Fettstoffer finnes i mange varianter. Margarin, olje og smør har forskjellige bruksområder og forskjellig næringsinnhold.

  • En god kraft er utgangspunktet for en god suppe eller saus. Supper kan være forrett eller hovedrett. En saus kan heve kvaliteten på en rett.