Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. KostrådChevronRight
  5. Kostråd- tips om smarte valg i hverdagenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kostråd- tips om smarte valg i hverdagen

Fire unge spiser middag ute i hagen. Foto

Viktige råd for lett, hvit livsstil med godt humør og god helse.

Spis fargerikt!

Frukt, bær og grønnsaker er din naturlige helseinvestering. Forskningen finner stadig flere stoffer som beskytter oss mot alvorlige sykdommer i disse matvarene – særlig i de med sterke og mørke farger.

Drikk vann og melk!

Å drikke for mye vann- går ikke an… Det er en myte at vann binder seg til kroppen. Vann er gratis, kalorifritt og kjempesunt! Husk at kroppen din består av ca. 60 % vann!

Du trenger også melk! Melk er blant mye annet positivt kostens viktigste kalsiumkilde, noe du behøver hele livet for å opprettholde en sterk beinbygning. Det er da ikke særlig hyggelig å ta kalsiumtabletter?

Vent 20 minutter: Er du mett?

Et godt råd når du skal passe vekten: Stopp å spise før du kjenner deg helt mett! Metthetsfølelsen kommer ikke for fullt før etter ca. 20 minutter. Og det er jo dumt å bli mer enn mett!!

Ha tro på brød og poteter

Hold fast ved ”barnelærdommen” og spis mye og grovt brød! Og poteter til middag (helst kokte eller ovnsstekte/ bakte) er magert og lett – passer supert inn i Hvit livsstil!

Kos deg med frokostegget!

Egget er symbolet på matglede! Og mat skal være glede – først og fremst. Egg er det motsatte av tomme kalorier; egget hjelper deg med å bygge opp en sunn og sterk kropp. Eggets protein er av aller beste kvalitet for kroppen.

Jakten på nytt pålegg

Let etter nye pålegg av kylling og kalkun i butikken! De har lavt kalori- og fettinnhold og mye god smak! En del av din nye, hvite livsstil.

Hvit livsstil med pølser?

Ja, så lenge pølsene er laget av kylling eller kalkun, er de magre og lette nok til å være med i din nye livsstil! Sjekk kalori- og fettinnholdet på pakkene og sammenlikn med de du spiste før!

Hvit middag!

Ren filet av kylling har kun 1,1 % fett, og ren filet av kalkun bare 0,5 %! Lettere blir det ikke – så velg hvitt når du har wok, salat, pasta, pizza, taco, wrap, sandwich… eller søndagsmiddag med poteter og saus!

Hvit burger?

Selvsagt, det er bare å lage din egen av ”hvit kjøttdeig”, fra kylling og kalkun! Pass bare på mengden dressing – ellers går ”vinninga opp i spinninga”!

Læringsressurser

Kostråd