1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Mat og kulturChevronRight
  5. Norsk mattradisjonChevronRight
  6. Mattradisjoner ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Mattradisjoner

Fyrstekake. Foto.

Informasjon om oppgaven

Oppgaven vil gi deg mer kunnskap om ulike tradisjonsretter i Norge, og lære deg å sette sammen og lage menyer og kaker.

Oppgave 1

  1. Hva er en mattradisjon?
  2. List opp ulike anledninger der vi serverer tradisjonsretter. Sett opp retter til de ulike anledningene. Ta med så mange du finner innen forretter, hovedretter, desserter, bakverk og kaker.
  3. Undersøk hva som blir ansett som tradisjonsretter i ditt nærområde.
  4. Undersøk hvilke tradisjonsretter vi har på Vestlandet, Sørlandet, Østlandet og i Nord-Norge. Hva er likt, og hva er ulikt?

Oppgave 2

  1. Sett sammen en tradisjonell toretters hverdagsmeny og en treretters festmeny fra ditt nærområde eller en del av Norge.
    Begrunn valgene dine.
  2. Finn fram oppskrifter, og tilpass dem til 4 personer.
  3. Lag matrettene.
  4. Vurder menyens

  • næringssammensetning
  • utseende
  • smak

Er dette retter som fortsatt vil eksistere om 10 år?
Hvorfor? Hvorfor ikke?

Oppgave 3

Bakverk og kaker har en solid tradisjonell bakgrunn her i Norge.

  1. Finn fram til to bakverk, ett til hverdag og ett til fest.
    Finn fram til to kaker, en til hverdag og en til fest.
    Forklar framgangsmåten for alle produktene.
  2. Hvilken betydning har disse kakene og bakverkene hatt gjennom historien?
  3. Velg ett av bakverkene og en kake som du skal lage.

Vurder:

  • utseende
  • smak

Vil disse fremdeles eksistere om 10 år?
Hvorfor? Hvorfor ikke?

Læringsressurser

Norsk mattradisjon

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter