Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Mat og kulturChevronRight
  5. Norsk mattradisjonChevronRight
  6. Samisk mat ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Samisk mat

Reinsdyr som er bak et gjerde. Foto.

Det tradisjonelle samiske kostholdet gjenspeiler et liv nært naturen. Jakt og fiske var en viktig del av matauken, og den varierende tilgangen på råvarer gjennom året påvirket naturligvis matvanene.

Matvarene måtte konserveres, og kjøtt og fisk ble røkt, saltet og tørket. Disse konserveringsmetodene brukes fortsatt i dag, men nå blir det gjort mer for smakens skyld.

Reinsdyr i samisk kosthold

Siden reindrift var vanlig blant både kyst- og innlandssamer, var rein hovedingrediensen i kostholdet for mange samer. Det var viktig å utnytte så mye som mulig av slaktet, og innmat, margbein og gumppus (blodkaker og blodpølser) regnes fremdeles som delikatesser i det samiske kjøkkenet. Både reinkjøtt og annen kjøttmat ble spist kokt og stekt, og en av de mest kjente samiske matrettene, bidos, er en kjøttsuppe kokt på mye reinkjøtt og lite vann. Man lagde smør og ost av melk, for også reinsimlene ble melket. Reinmelk var et verdifullt tilskudd til kostholdet på grunn av den høye fettprosenten.

Fisk i kostholdet

Fisk ble også konservert, og tørket fisk ble ofte brukt i matlagingen. Av de mer særegne måtene å tilberede fisk på kan vi nevne surfisk, laŋasguolli, som er gjæret fisk sydd inn i sauevom.

Planter, korn og urter

Kvann og syregress var gode vitaminkilder og smakssettere, og de skal også ha vært brukt som medisin. Korn og andre grønnsaker ble dyrket noen steder, mens man byttet til seg disse varene mot kjøtt eller tørrfisk der forholdene gjorde jordbruk vanskelig. Pomorhandelen østover ga samene i nordområdene bygg- og rugmel, eller såkalt russemel.

KilderKaspersen, Ardis. 1997. Samisk mat og kultur. Oslo: Landbruksforlaget.Bongo, Marit. 2000. «Samisk mat år 2000». Stornes: Reinkjøtt-marked.Hele teksten er gjengitt fra Sametinget.no og finnes også på samisk.

Læringsressurser

Norsk mattradisjon

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter