Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Mat og kulturChevronRight
  5. Norsk mattradisjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Norsk mattradisjon

Smalahove. Foto.

Norsk tradisjonsmat har fra gammelt av vært preget av nøkternhet. God ressursutnyttelse var viktig, all maten måtte brukes og tas vare på. Etter slaktingen på høsten ble derfor maten konservert på ulike måter for å vare gjennom hele vinteren. En del av disse konserveringsmetodene, som salting, tørking, røyking og lignende, er blitt en del av vår mattradisjon.

Norge er et langstrakt land, og de ulike landsdelene har sine egne mattradisjoner. Inne i landet ble det jaktet og fisket i fjorder og elver, mens ved kysten var fiske på sjøen en viktig næring. Samene har sin egen kulturarv, som bygger på reinsdyrkjøtt og benyttelse av hele dyret, ville bær og urter, men også fangst og jakt. Vår mattradisjon står fremdeles sterkt i Norge, og det betyr mye for oss å ta vare på vår matkultur.

Flere av de gamle konserveringsmetodene er fortsatt i bruk, men i dag blir de stort sett brukt for smakens skyld. Retter hvor disse konserveringsmetodene er brukt serveres ofte ved festlige anledninger og høytider. Det er viktig at du som fagarbeider har god kunnskap om den norske matkulturen og hva som preger den.

Læringsressurser

Norsk mattradisjon

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter