1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Livsstil og helseChevronRight
  5. ForstoppelseChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Forstoppelse

Ungt par spiser frokost. Foto.

Forstoppelse er en utbredt helseplage i industrialiserte land, men forekommer sjelden i u-land. Forstoppelse defineres som treg, hard eller sjelden avføring.

Vi snakker gjerne om forstoppelse når avføringen er fastere, når den kommer sjeldnere enn vanlig og når vi har vansker med å tømme tarmen. Ofte kan dette gi smerter og en følelse av å være "stinn" i magen. Dette skjer når tarmbevegelsene som skyver maten gjennom tarmsystemet hemmes.

For en del mennesker kan forstoppelse være svært plagsomt. Hard pressing for å få tømt tarmen kan gi smertefulle hemoroider og rifter. Det er vanskelig å gi tall på hvor mange nordmenn som plages av forstoppelse, blant annet fordi temaet til en viss grad er tabubelagt.

Forebygging

For å forebygge forstoppelse er det viktig at vi får i oss mye væske i løpet av dagen, at maten innholder mye fiber og at vi er fysisk aktive. Gode avføringsvaner, som at en ikke utsetter toalettbesøk, kan også forebygge forstoppelse. Mat til personer med forstoppelse bør inneholde

  • mye vann som drikke, gjerne to liter per dag
  • mye fiberrik mat, som grove kornprodukter, grønnsaker og frukt
  • sure melkeprodukter fremfor søte
Kasse med grønnsaker. Foto.
Grønnsaker inneholder rikelig med fiber og forebygger forstoppelse.

Du kan lese mer om forstoppelse på nettsiden til Norsk Helseinformatikk: NHI – Forstoppelse

Læringsressurser

Livsstil og helse

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter