Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Kosthold og helseChevronRight
 4. Livsstil og helseChevronRight
 5. AllergiChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Allergi

Allergi skyldes at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraftig på stoffer i mat, luft eller andre ting kroppen kommer i kontakt med.

Ung jente med røde hovne øyer.

Allergi og livsstil

Allergi er ikke bare en livsstilssykdom. Likevel er det mange forhold ved vår moderne livsstil som fører til at allergier er ganske utbredt i vestlige samfunn. Vi omgir oss med mange kjemiske stoffer, som vaskemidler og tilsetningsstoffer i mat, og oppholder oss i forurenset luft. Dette er en del av måten vi lever på.

Astma- og allergimerket såpe. Foto.
Vaskemiddel uten parfyme og fargestoffer

Normalt er vårt immunsystem laget slik at det produserer noe som heter antistoff, som skal beskytte oss mot mikroorganismer. Hos allergiske personer vil slike antistoffer dannes og gå til angrep på harmløse stoffer.

En allergisk reaksjon skyldes stoffer som kalles allergener. Allergener kommer fra mange kilder. Å være allergisk betyr altså at man reagerer på ett eller flere allergener. Hvilke stoffer man reagerer på, og hvor sterkt man reagerer, varierer fra person til person. Noen har så kraftig allergi at det hemmer normal livsutfoldelse. Mennesker som ikke er allergiske, reagerer ikke på disse stoffene.

Hva er symptomene på allergi?

Vanlige symptomer på allergi er

 • luftveisplager med rennende nese og kløe i luftveiene. Hos noen kan allergi utløse astmatiske anfall
 • hudplager med utslett eller atopisk eksem
 • ubehag i fordøyelsessystemet
Allergitest. Foto.
Allergitest

Hvem blir allergiske?

Allergier er vanlige. Ett av ti barn vil kunne ha symptomer på astma eller eksem, og enda flere har høysnue. I mange tilfeller dreier det seg om en arvelig tilstand. Hvis en av foreldrene har allergi, er sjansen ca. 50% for at barna blir allergiske. Er begge foreldrene allergiske, øker risikoen til ca. 75%. Men i 10-20% av tilfellene med allergi foreligger det ikke allergi i familien.

Allergier er som regel mest uttalte i barne- og ungdomsårene. I voksen alder blir gjerne plagene mindre plagsomme.

Allergi kan være en alvorlig sykdom

De fleste allergikere har milde og moderate plager. For den det gjelder, kan dette likevel påvirke livet i stor grad.

Noen allergikere får imidlertid svært sterke reaksjoner som i verste fall kan være dødelige. Dette gjelder spesielt noen matallergier som kan føre til kvelning. For disse personene kan også "bare lite grann" bli svært alvorlig.

Hvis en person er allergisk mot for eksempel nøtter, skal dette tas alvorlig. Selv bitte små mengder nøtter i for eksempel en kake kan få svært alvorlige konsekvenser.

Hva er behandlingen?

Den beste behandlingen mot allergi er å unngå det man er allergisk mot. Det vil si å unngå å ha husdyr hvis man reagerer på disse, eller å unngå matvarer som utløser allergiske reaksjoner. Pollenallergikere kan redusere plagene ved å oppholde seg på steder med mindre pollen i pollensesongen.

En legeundersøkelse kan avdekke hvilke allergener som utløser den allergiske reaksjonen hos en person. Undersøkelsen kan gjøres ved hudtester der ulike allergener påføres huden, eller ved blodprøver.

Å unngå aktuelle allergener kan legge store begrensninger på livsførselen til allergikere. Konsekvenser kan være

 • å holde seg innendørs i pollensesongen. Det krever imidlertid en del arbeid å holde innemiljøet fritt for pollen: Holde vinduer lukket, ikke tørke tøy ute og ha godt renhold i huset.
 • å ikke kunne spise samme mat som andre. Barn med matallergi må ofte ha med sin egen mat i bursdager.
 • ekstra hudpleie, som smøring med fuktighetskrem eller salve dersom man har utslett og atopisk eksem.
 • å unngå bruk av sminke eller smykker.

I tillegg kan allergiske reaksjoner dempes med medikamenter. Øyedråper og nesespray kan lindre pollenallergi, og ulike salver lindrer eksem. Allergitabletter demper allergiske reaksjoner i hele kroppen. Medisinene inneholder gjerne antihistaminer, et stoff som hemmer dannelse av histaminer i stamcellene.

Læringsressurser

Livsstil og helse