1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Hjelpemidler i kostplanleggingenChevronRight
  5. KostsirkelenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kostsirkelen

Kostsirkelen er et hjelpemiddel i kostplanleggingen. Matvarene er inndelt i fem grupper i sirkelen, og størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.

Kostsirkel. Foto.

I kostsirkelen er matvarene
inndelt i fem grupper:

  1. korn, kornprodukter og tørkede belgfrukter
  2. grønnsaker, poteter, frukt og bær
  3. fisk, rødt og hvitt kjøtt, egg og innmat
  4. melk og melkeprodukter
  5. matfett

Størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.

Ut fra kostsirkelen kan vi gi følgende kostholdsråd:

  • Vegetabilske matvarer bør utgjøre hoveddelen av kostholdet.
  • Animalske matvarer bør utgjøre en mindre del av kostholdet.
  • Fett og fettrike matvarer bør bare utgjøre en liten del av kostholdet.
  • Sukker og sukkerrike matvarer finnes ikke i kostsirkelen, og slike produkter trenger vi ikke i et sunt kosthold.

Læringsressurser

Hjelpemidler i kostplanleggingen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter