Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Hjelpemidler i kostplanleggingenChevronRight
  5. Kostholdets betydning for helsenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kostholdets betydning for helsen

Ung jente som spiser grønnsaker fra et fat. Foto.

”Kosten er halve helsen”, sier et gammelt ordtak. Nyere forskning har bekreftet visdommen i dette. Kostholdet er av avgjørende betydning for vekst og utvikling i fosterliv, spebarnsalder og barne- og ungdomsårene, og påvirker allerede tidlig i livet helsen som voksen.

Kostholdet virker også inn på risikoen for å utvikle sykdommer som overvekt og fedme, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft, forstoppelse og karies. Mange av disse sykdommene skyldes overflod av mat og at kostholdet er feil sammensatt.

Overvekt og fedme

Utviklingen av overvekt og fedme

Det har de siste 30 årene vært registrert høyere gjennomsnittsvekt og flere overvektige blant norske barn, unge og voksne. For eksempel veier norske niåringer i gjennomsnitt tre kilo mer i dag enn de gjorde for 30 år siden, og norske 40-åringer veier nå i gjennomsnitt fem kilo mer enn de gjorde i 1985. Overvekt er i seg selv en risikofaktor for en rekke sykdommer som type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer, enkelte kreftsykdommer og rygg-/hofte-/beinsmerter. Å hindre utvikling av fedme er absolutt viktigst, for det er vanskeligere å oppnå varig vektreduksjon når man først er blitt overvektig.

Forebygging

I de aller fleste tilfeller kommer overvekt av at personen har inntatt mer energi enn det kroppen bruker. For å unngå overvekt bør vi sørge for at hverdagsmaten er variert, mager og fiberrik. Den bør innholde mye frukt og grønnsaker, og lite sukker. Det er også viktig å være fysisk aktiv. Du kan lese mer om overvekt og fedme på Folkehelseinstituttets nettsider: Folkehelseinstituttet

Læringsressurser

Hjelpemidler i kostplanleggingen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter