Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Hjelpemidler i kostplanleggingenChevronRight
  5. Brødmerking hjelper forbrukerne å velge suntChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Brødmerking hjelper forbrukerne å velge sunt

Bestemor sitter i gåstolen, barnebarnet viser henne et brød. Foto.

Det er vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseendet. Det er også vanskelig å vite hva som er kriteriene for et sunt brød. Grovhetsmerkingen "Brødskala’n" er det nordiske symbolet for sunne alternativer innenfor samme matvaregruppe.

Brødskala’n

Brødskala’n er delt inn i fire grovhetskategorier og gir en oversikt over hvor stor andel sammalt mel, hele korn og kli brødet inneholder. Ulike omregningsfaktorer benyttes for å beregne brødets grovhet i forhold til hvilken kornart og hvilke deler av kornet en bruker.

Opplysningskontoret har laget en brødskalakalkulator som du finner på hjemmesiden til opplysningskontoret for brød og korn. Her kan forbrukeren beregne grovhetsgraden på egne oppskrifter.

Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å merke egne produkter med Brødskala’n. Brød som er godkjent, har brødskalamerke på brødposen. Undersøkelser fra 2010 viser at 98 prosent av brødene som selges på markedet er merket. Merkordningen blir administrert av NHO mat og drikke.

Nøkkelhullet

Norske kostholdsråd sier at vi bør få i oss 25–30 gram fiber hver dag, og dette tilsvarer 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn. Av vårt daglige energiinntak bør maks 30 prosent komme fra fett og 10 prosent fra sukker. Saltinntaket bør ikke overstige 5 gram. Dette er grunnlaget for kriteriene i merkeordningen Nøkkelhullet.

Nøkkelhullsmerkingen viser anbefalte matvarer innenfor sin matvaregruppe basert på innholdet av fett, salt, sukker og fiber. Det er frivillig for produsenter å benytte seg av ordningen.

Eksempelvis må brød og brødmikser per 100 g inneholde minst 5 g fiber og 30 prosent fullkorn og maks 7 g fett, 5 g sukker og 1,0 g salt. Rugbrød har litt andre krav og må inneholde minst 6 g fiber, 35 prosent fullkorn og maks 1,2 g salt, 5 g sukker og 7 g fett.

Merkeordningen blir styrt av myndighetene gjennom Mattilsynet og Helsedirektoratet.

Læringsressurser

Hjelpemidler i kostplanleggingen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter