Nøkkelhullmerking er en frivillig og felles nordisk merkeordning for matvarer, som skal gjøre det enklere for forbruker å velge sunnere matvarer innenfor hver enkelt matvaregruppe.

Hensikten med merkingen
Merkingen skal gjøre det lettere for forbrukerne å sette sammen et kosthold som er i tråd med kostholdsråd. Merkingen vil også påvirke matbransjen til å tenke produktutvikling, og lage produkter som inneholder mindre fett, en sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker, samt mer kostfibre, fullkorn, grønnsaker og frukt.
For å få nøkkelhullmerket på et produkt må man søke og få godkjent produktet etter kriteriene som er satt innenfor matvaregruppen.
Et regelverk som endres med kunnskap og etter matvareutvalget
Nøkkelhullmerking er en merkeordning som kom i 2009. I 2015 ble den revidert på nytt, og det ble strengere regler med krav om mer fullkorn, mindre salt, sukker og fett og mer fokus på innholdet av mettet fett i produkter. Som eksempler kan det nevnes at det er innført maksimumsgrense på salt i kjøtt- og fiskeprodukter. Det er nå krav om 20 prosent mer fullkorn i brød, bagetter og wraps, og 100 prosent mer fullkorn i pizza , piroger og lignende. Produkter skal merkes med salt og ikke natrium, for at forbrukeren lettere skal kunne forstå merkingen.
Det er også godkjent flere produkter, slik at forbrukeren skal ha større valgmuligheter for å kunne få et mer variert og bedre kosthold. Merkeordningen er ikke endelig, men revurderes jevnlig når det kommer ny kunnskap eller når matvaremarkedet endres.
Uemballerte produkter
Uemballerte produkter kan nå markedsføres med nøkkelhullmerket, hvis de oppfyller kriteriene for merking. Brød, kjøtt, ost, fisk og grønnsaker er eksempler på produkter som ofte selges uemballerte. Ved bruk av merket på brød, knekkebrød, ost, (ikke fersk ost), vegetabilske alternativer for ost og uforedlet kjøtt, skal bedriften opplyse om grunnlaget for bruk av merket.
Produkter som ikke har nøkkelhullmerket:
- matvarer med kunstige søtningsstoffer (E-nummer)
- matvarer som har næringsmidler med søtende egenskaper
- matvarer som tilsettes plantesteroler, plantesterolestere, plantestanoler eller plantestanolestere
- spesielle næringsmidler for barn under tre år
Generelle regler om tilsetning av fett, sukkerarter og salt
Olje og fett som brukes i produksjon av nøkkelhullsmerkete næringsmidler, kan ikke inneholde mer enn 2 gram transfett per 100 g olje/fett. Fett, sukkerarter og salt kan kun tilsettes produktet der dette er godkjent innen matvaregruppen.
Eksempler på de vanligste matvarene med krav per 100 g vare
Råvarer | Maksimum eller minimum per 100 gram vare |
---|---|
Mel som inneholder 100 % fullkorn. | Kostfiber min. 6 g |
Brødvarer Minimum 30 % av tørrstoffet må være kostfibre. Tallene gjelder for ferdig brød. | Fett maks. 7 g Sukkerarter maks. 5 g Kostfiber min. 5 g Salt maks. 1 g |
Rugbrød Minimum 35 % av tørrstoffet må være kostfibre. 30 % skal være rug. Tallene gjelder for ferdig brød. | Fett maks. 7 g Sukkerarter maks. 5 g Kostfiber min. 6 g Salt maks. 1,2 g |
Pasta (ikke fylt) Minimum 50 % av tørrstoffet må være fullkorn. | Kostfiber min. 6 g Salt maks. 0,1 g |
Melk – søt og sur for å drikke. | Fett maks. 0,7 g |
Ost (ikke ferskost) | Fett maks. 17 g Salt maks. 1,6 g |
Kjøtt (uforedlet) | Fett maks. 10 g |
Kjøttprodukter laget av minst 50 % kjøtt og som er kvernet eller hakket.
| Fett maks. 10 g Salt maks. 2,0 g |
Fisk Påleggsprodukter, f.eks. skivet fiskepålegg, har andre regler. | Fett maks. 10 g Salt maks. 2, 5 g |
Vegetabilske produkter Må bestå av minst 60 % vegetabilske råvarer. Kan ikke inneholde kjøtt og fisk, saus eller lake. Kan være panert, men panering skal ikke tilføre fett. | Fett maks. g 10 g Maks. 33 % mettede fettsyrer Sukkerarter maks. 3 g Salt maks. 1 g |
Læringsressurser
Hjelpemidler i kostplanleggingen
Fagstoff
Hjelpemidler for kostplanlegging
KjernestoffKostholdsplanleggeren
KjernestoffBrødmerking hjelper forbrukerne å velge sunt
Kjernestoff- Kjernestoff
NøkkelhulletDu er her
Kostholdets betydning for helsen
KjernestoffDen sunne sjømaten
KjernestoffSammensetning og måltidsrytme
KjernestoffKostsirkelen
KjernestoffTallerkenmodellen
KjernestoffFem om dagen
KjernestoffNøkkelhull
KjernestoffÅ ta vare på skjelettet
KjernestoffUtvikling i norsk kosthold
KjernestoffHeller drink enn middag
KjernestoffHelse og kosthold
KjernestoffNRK Sunn mat
KjernestoffSukkerkrigen
KjernestoffMelk og beinskjørhet
KjernestoffTrening og melk
KjernestoffUngdomsmat
KjernestoffHva gjør sukker med kroppen?
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Helse og kosthold
Kjernestoff1-2-3 kok
KjernestoffKostholdsfremmende reklame
KjernestoffSammenligning kost - sunt /usunt
KjernestoffOppgaver til kostholdsplanleggeren
Kjernestoff