1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Hjelpemidler i kostplanleggingenChevronRight
  5. 1-2-3 kokChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

1-2-3 kok

Elever på Kokk-og servitørfag som lager vaniljekrem. Foto.

Informasjon om oppgaven

Dette er en oppgave hvor elevene må følge et budsjett og lage et sunt og riktig sammensatt måltid.

I denne oppgaven skal dere deles inn i små grupper, og hver gruppe skal forberede og lage et måltid etter eget valg på kjøkkenet. Dere bestemmer selv hvor stort eller lite måltidet skal være.

Oppgave

  1. Dere har kun X kroner til råvarer, og måltidet må dekke de nasjonale anbefalingene for energi: karbohydrater (50–60 E%), fett (20–30 E%) og proteiner (10–20 E%).
  2. Dere må utarbeide en handleliste og skrive ned framgangsmåte for matrettene, og overlevere dette til læreren en uke før kjøkkenleksjonen.
  3. Læreren vil gi informasjon om hvor mye tid hver gruppe får til å lage rettene på kjøkkenet. Det er viktig at dere beregner hvor lang tid dere har til rådighet, og hvor lang tid dere kommer til å bruke på å lage rettene og dekke bord.
  4. Gruppa skal også dekke et pent bord som passer med rettene dere har valgt å servere, og årstiden dere er inne i.
  5. I tillegg skal dere forberede informasjon om hvordan måltidet er sammensatt, hvilke vitaminer og mineraler det inneholder, og hvorfor deres måltid er et sunt og godt alternativ. Bruk kostholdsplanleggeren til å beregne måltidets sammensetning.

Læringsressurser

Hjelpemidler i kostplanleggingen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter