1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. SpesialkostChevronRight
  5. Hensyn å ta ved produksjon av spesialkostChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hensyn å ta ved produksjon av spesialkost

En sykepleier kommer inn med et brett med mat til pasient.Foto.

Når vi skal lage spesialkost må vi ta hensyn til hvilke næringsstoffer pasienten eller kunden har behov for, men også smakspreferanser og trivselsmessige sider ved mat og måltider. Det er ikke nok at maten blir laget, den må også bli valgt og spist.

Dersom du skal lage spesialkost, bør du tenke gjennom følgende:

  • Hvilke retningslinjer gjelder for spesialkosten?
  • Hvilke matvarer kan brukes i spesialkosten?
  • Hvilke matvarer kan ikke brukes i spesialkosten?
  • Er det begrensninger i hvilke matlagingsmetoder som kan brukes?
  • Kan spesialkosten lages med utgangspunkt i normalkosten?
  • Er matens sensoriske egenskaper (smak, lukt, utseende, tekstur og lyd) tilpasset målgruppen?
  • Er maten tilpasset den sosiale situasjonen hvor den inngår (for eksempel hverdagsmat, ”kose-mat” eller festmat, og skal maten spises alene eller i fellesskap)?
  • Er maten tilpasset de rammene hvor maten eller måltidet skal inntas (for eksempel sykeseng eller kantine, servering ved bordet)?

Læringsressurser

Spesialkost