Spesialkost er mat tilpasset personer med sykdommer der kostholdet er den eneste behandlingen, eller en viktig del av behandlingen.
Det kan dreie seg om at disse personene må ha mye eller lite av enkelte næringsstoffer, at de har nedsatt appetitt eller fysiske vansker med å spise eller har sykdommer som gjør at de har et dårlig næringsopptak. I tabellen finner du en oversikt over sykdommer hvor ernæring er eneste eller vesentlig del av behandlingen:
Ernæring som eneste behandling | Ernæring som en vesentlig del av behandlingen |
---|---|
Matvareallergi og matvareintoleranse | Diabetes |
Cøliaki | Hjerte- og karsykdom |
Stoffskiftesykdommer der komponenter i maten er årsak til problemet | Overvekt og fedme |
Kreft | |
Sykdommer i lever, nyre, galleblære og bukspyttkjertel | |
Sykdommer eller operasjoner i munn, svelg, mage og tarm |
Læringsressurser
Spesialkost
Fagstoff
Spesialkost
KjernestoffHensyn å ta ved produksjon av spesialkost
KjernestoffMatvareallergi og matvareintoleranse
KjernestoffLaktoseintoleranse
KjernestoffKostråd ved laktoseintoleranse
KjernestoffLaktoseinnhold i ulike meieriprodukter
KjernestoffMat ved spesielle behov
KjernestoffMatallergi og intoleranse på restaurant
KjernestoffNoen folkegrupper tåler melk bedre enn andre
KjernestoffNytt liv uten melk og gluten
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Hva kan du om laktoseintoleranse?
KjernestoffCøliaki
Kjernestoff