1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. SpesialkostChevronRight
  5. SpesialkostChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Spesialkost

Spesialkost er mat tilpasset personer med sykdommer der kostholdet er den eneste behandlingen, eller en viktig del av behandlingen.

Det kan dreie seg om at disse personene må ha mye eller lite av enkelte næringsstoffer, at de har nedsatt appetitt eller fysiske vansker med å spise eller har sykdommer som gjør at de har et dårlig næringsopptak. I tabellen finner du en oversikt over sykdommer hvor ernæring er eneste eller vesentlig del av behandlingen:

Ernæring som eneste behandlingErnæring som en vesentlig del av behandlingen
Matvareallergi og matvareintoleranseDiabetes
CøliakiHjerte- og karsykdom
Stoffskiftesykdommer der komponenter i maten er årsak til problemetOvervekt og fedme
Kreft
Sykdommer i lever, nyre, galleblære og bukspyttkjertel
Sykdommer eller operasjoner i munn, svelg, mage og tarm

Læringsressurser

Spesialkost