Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Energigivende næringsstofferChevronRight
  5. Merking av transfett ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Merking av transfett

Nå er det innført strengere regulering av industrielt fremstilt transfett i matvarer som selges i Norge. Det er nå kun tillatt med maksimalt 2 gram transfett per 100 gram fett i en matvare. Den nye reguleringen er laget etter modell fra Danmark, Island og Østerrike.

En kopp kaffe med kjeks ved siden av. Foto.

På ingredienslisten kan du finne igjen det farlige transfettet ved å se etter "delvis herdet fett" eller "hydrogenert fett". Transfett er ikke sunt og øker blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kjeks, kaker og bakverk

To vaffelkjeks med sjokolade. Den ene ligger på skrå oppå den andre. Foto.
Mattilsynet har forsket på hvilke produkter som inneholdt mest transfett, og da var det sjokolade med kjeks som absolutt ga det høyeste resultatet. Her må det presiseres at det er kun snakk om utenlandsk sjokolade.

Transfett blir dannet ved industriell bearbeiding av fett og oljer fra både plante- og dyreriket, for eksempel ved delvis herding av umettede fettsyrer i oljer. Transfettsyrer finnes derfor i matvarer hvor delvis herdede oljer blir brukt som ingrediens. Dette kan være kjeks, kaker og annet bakverk.

I forskriften er det denne typen industrielt fremstilt transfett som blir regulert. Transfett finnes også naturlig i matvarer som melk og kjøtt fra storfe og sau.

Den nye grensen på 2 gram transfettsyrer per 100 gram fett samsvarer også med grensen i Nøkkelhullsforskriften. Det er også en fordel å sette samme grense i Norge som i de EU/EØS-landene vi importerer varer fra.

Står ikke i innholdsdeklarasjonen

En ung dame som leser på ingredienslisten på en matvare i en butikk. Foto.
Om det i ingredienslisten står delvis herdet eller hydrogenert fett, kan matvaren inneholde transfett.

I dag er det ikke krav til produsentene om å oppgi at produktet inneholder transfett. Du vil derfor ikke finne produkter med transfett i innholdsdeklarasjonen. Om det i ingredienslisten står delvis herdet eller hydrogenert fett, kan matvaren inneholde transfett.

I regelverket står det at man skal bruke begrepet «delvis herdet fett», men vi ser at en del også bruker begrepet «hydrogenert», så her er det viktig å være oppmerksom når man handler. I Norge er det kun importerte matvarer som kan inneholde transfett.

Mattilsynet har gjennom flere år vært bekymret for de negative helseeffektene ved transfett, og oppfordret matprodusentene til å kutte ut transfettet. Norske matprodusenter har tatt dette på alvor og bruker derfor ikke lenger transfett.

Læringsressurser

Energigivende næringsstoffer