Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Kosthold og helseChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Kosthold og helse

Kosthold og helse er tett knyttet sammen. Vi kan godt si at maten vi spiser, påvirker helsen vår. Mange spiser alle måltidene sine på en institusjon eller på et spisested. Da er det spesielt viktig at de som lager maten, har kunnskap og tar bevisste valg, slik at maten er sunn og næringsrik.

Kokk på restaurantkjøkken. Foto.

Et sunt og variert kosthold som er basert på kostholdsrådene, vil være med på å opprettholde en god helse. Du har kanskje hørt om "fem om dagen"? Det er ett av de 12 kostrådene vi er anbefalt å følge for å forebygge livsstilssykdommer. Det finnes også en del andre merkeordninger som kan hjelpe deg som forbruker med å ta riktige valg, som brødmerking og nøkkelhullsmerking.

I dette emnet vil du også få kunnskap om sammenhengen mellom livsstilssykdommer og kosthold, matens innhold av næringsstoffer, samt lære mer om ulike intoleranser og allergier.

Emner

Kosthold og helse

 • Maten vi spiser er satt sammen av næringsstoffer. Disse næringsstoffene er vi helt avhengige av for vekst og utvikling, og for å opprettholde ulike funksjoner i kroppen.

 • Ikke-energigivende næringsstoffer er en samlebetegnelse på næringsstoffer som ikke gir oss energi, men som likevel er livsnødvendige for oss.

 • Antioksidanter

  I dette emnet kan du lese mer om de viktige antioksidantene og hvilke matvarer som er gode kilder.

 • Spesialkost

  Mange personer har en allergi eller intoleranse overfor én eller flere matvarer og må få servert spesialkost.

 • Kostråd

  Helsedirektoratet har gitt ut 12 kostråd som skal hjelpe den norske befolkningen med å opprettholde en god helse og forebygge livsstilssykdommer.

 • Livsstilssykdommer har sammenheng med hvordan vi lever. Ved å ta sunne valg, kan vi forhindre at vi får ulike livsstilssykdommer.

 • Mat og kultur

  Enkelte kulturer og religioner har egne regler for tillatt og forbudt mat. Norge har ulike mattradisjoner alt etter hvor i landet vi befinner oss.

 • Norge er flerkulturelt, og du vil komme til å møte mennesker med ulike ønsker og behov for tilpasset mat. Religion, oppvekst og land er med på å påvirke.