Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Servering og drikkevarerChevronRight
 4. Alkoholfritt ChevronRight
 5. Vann og mineralvannChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Vann og mineralvann

Alle serveringssteder som serverer alkohol, må også ha alkoholfrie alternativer å tilby gjestene. Mange bestiller mineralvann når de ønsker et alkoholfritt alternativ. Gjestene forventer også at det finnes friskt kaldt vann tilgjengelig som tørstedrikk når de nyter mat eller drikker alkohol.

Vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, og er den aller beste drikken når man er tørst. Dette gjelder både vann fra springen og vann på flaske. Vann er ferskvare og bør drikkes straks det er tappet fra springen, eller rett etter at flasken er åpnet.Temperaturen på vannet bør være 6-8 °C. Ved å servere vann til vin og kaffe, hjelper vi å opprettholde væskebalansen.

Springvann

Her i Norge kan vi drikke vann rett fra kranen. Kravene til drikkevannet er

 • at det ikke inneholder helseskadelige bakterier
 • at det ikke inneholder kjemikalier
 • at det ikke lukter eller smaker
 • at det ikke skal tære på rør og installasjoner
 • at temperaturen skal være mellom 2 og 12 °C
 • at vannet skal være klart

Mineralvann

Mineralvann kan deles inn i tre grupper:

 • kildevann og naturlig mineralvann
 • mineralvann med eller uten kullsyre
 • søtet leskedrikk

Naturlig mineralvann er vann som kommer fra en underjordisk kilde. Vannet er rikt på mineraler og sporstoffer og inneholder ikke helseskadelige bakterier. Et eksempel på naturlig norsk mineralvann er Olden. Kildevann har ikke så høyt innhold av mineraler og sporstoffer og skal oppfylle de samme kravene som gjelder for drikkevann. Et eksempel på kildevann er Imsdal.

Mineralvann med kullsyre er kildevann, naturlig mineralvann og drikkevann som tilsettes karbondioksid under tapping. Det kan også tilsettes ulik smak av frukt og bær. Et eksempel på mineralvann med kullsyre er Farris.

Søtet leskedrikk er vann som er blandet med en sirup som både setter smak og søter. Søtet leskedrikk finnes både med sukker og med kunstige søtningsstoffer. Et eksempel på en søtet leskedrikk med sukker er Coca-Cola, og Coca-Cola light er et eksempel på en leskedrikk med kunstige søtningsstoffer. Det passer ikke å servere brus til mat fordi sukkerinnholdet er høyt, og brusen tar oppmerksomheten fra smaken på maten.

Læringsressurser

Alkoholfritt

SubjectEmne

Fagstoff