Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Servering og drikkevarerChevronRight
  4. ØlChevronRight
  5. ØlChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Øl

Øl er en alkoholholdig drikk som brygges på korn. Øl har en lang historie og har blitt brygget i Norge i over to tusen år.

Ulike øltyper i forskjellige glass. Foto.

Det finnes en rekke øltyper med forskjellig smak, fylde og alkoholprosent.Øl med et alkoholinnhold på inntil 4,75 % kan kjøpes i butikk, mens øl med høyere alkoholinnhold må kjøpes på vinmonopolet.

Historie:

Vi har 6000 år gammel kunnskap om øl. Skriftfunn forteller om 16 forskjellige ølsorter på denne tiden. Arkeologer har funnet levninger etter bryggerier og detaljerte beskrivelser av ølbrygging. Øl er en gammel kulturdrikk med lange tradisjoner i Norge. Drikken ble omtalt før år 1000 i Gulatingsloven.

Øl er et rent naturprodukt. Ifølge lov om tilvirking, innførsel og beskatning av øl (ølloven) fra 1912 skal øl lages av malt, humle, vann og gjær. Denne loven ble opphevet i 1994 i forbindelse med EØS-avtalen. Men bestemmelsen blir likevel fulgt for størstedelen av norsk ølproduksjon. I Norge bruker vi bygg til ølproduksjonen. I andre land er det vanlig å bruke hvete, ris eller mais. Bryggeprosessen kan deles inn i fem trinn.

Produksjon:

  1. Malting: Malt er spiret og tørket korn. Stivelsen i kornet blir omdannet til sukker ved hjelp av enzymer.

  2. Brygging: Det ferdige maltet blir knust og blandet med vann i store tanker. Blandingsforholdet av malttypen er med på å bestemme ølets karakter. Under prosessen som kalles mesking, blir det omdannede sukkeret trukket ut i væsken. Ølet blir sterkere jo mer malt vi har per liter vann. Kornrester og kornskall skilles ut fra væsken. Den gjenværende væsken kalles for vørter. Humle tilsettes, og dette er med på å gi ølet dets bitterhet og aroma.

  3. Gjæring: Det tilsettes gjær i vørteren. Gjæren omdanner sukker til alkohol og karbondioksid. Det finnes to metoder for gjæring av øl: undergjæring og overgjæring.

  4. Lagring/modning: Ølet blir lagret en kort stund på tank for at det skal bli klarere. Resten av gjæren synker til bunnen av tanken, og karbondioksidnivået stabiliserer seg. Dette tar to til tre uker, avhengig av temperaturen.

  5. Tapping: Etter modning filtreres og pasteuriseres ølet, før det tappes på fat, flasker eller bokser.

Hvordan bygg blir til øl

Norsk ølbryggeri

Læringsressurser

Øl

SubjectEmne

Fagstoff