Espresso er en liten kopp med mørk, sterk og aromatisk kaffe. Denne kaffen er utgangspunktet for mange forskjellige kaffedrikker med melk, men kan også drikkes alene.


For å lage god espresso er det viktig å ha en god espressomaskin, en god kaffekvern og kvalitetskaffe. Espressoen lages ved at vann presses hurtig gjennom finmalt kaffe under høyt trykk, optimalt sett 9 bar.
1. Start maskinen
Les maskinens bruksanvisning nøye. Kontroller at temperaturen er cirka 90 °C og trykket 9 bar. Avvik må justeres. Maskinen må få tid til å varmes opp før du starter!

2. Mal kaffen
Når kvernen er riktig justert, males kaffen. Husk: ikke mer enn til 1–2 timers forbruk. Doser 6,5–7,5 g kaffe i en ren filterholder (også kalt bajonett eller "grip") til cirka 30 ml væske.
3. Press kaffen
Press kaffen i filterholderen med et forsiktig trykk for å få en jevn overflate. Gi filterholderens nedre del et lett slag med baksiden av stapperen, slik at kaffekorn som ligger langs veggene i filterholderen, ristes ned på kaffekaken.

Pakk deretter de finmalte kaffekornene tett sammen med et 15 kilos trykk, slik at kaffen blir kompakt og kan yte jevn motstand når vannet presses gjennom. Øv gjerne på badevekten! Fjern kaffe som måtte ligge igjen på kantene av filterholderen, og sett den på plass. Pass på arbeidsstillingen når du pakker kaffen, slik at du unngår å overbelaste sener i håndledd og arm.

4. Start traktingen
Sett den forvarmede koppen under filterholderens tappehull. Start maskinen. Traktingen av en espresso skal ta cirka 25 sekunder.
Dersom det skal lages to kopper, brukes tokoppsfilteret og dobbel mengde kaffe. Som regel er det lettere å få til en fin crema på espressoen når man benytter tokoppsfilteret. Dette har sammenheng med hvordan vannet presses gjennom kaffen i filterholderen. Tilberedningstiden er den samme om det tilberedes enkel eller dobbel espresso.
5. Server espressoen
Kontroller at fargen på cremaen er nøttebrun, gjerne marmorert med dypere "tigerstriper". Server med det samme. Skal du lage espresso til flere personer, er det viktig at du serverer én og én kopp etter hvert som de blir ferdige. Ikke samle flere kopper for å servere dem samtidig. Espressoen skal drikkes umiddelbart.
6. Gjør klar til neste kopp
Filterholderen lar du stå i maskinen til neste kopp skal tilberedes. Slå ut den gamle kaffekaken, og tørk vekk kafferester før du doserer en ny espresso i filterholderen.
Huskelappen
- Espresso er en liten mengde mørk, sterk og aromatisk kaffe.
- For å lage espresso trengs en kaffemaskin som kan lage kaffe under høyt trykk.
Læringsressurser
Kaffe
Fagstoff
Kaffe
KjernestoffFramstilling av kaffebønner
KjernestoffBrenning og maling av kaffebønner
KjernestoffKoffeinet
KjernestoffTilberedning av kaffe
Kjernestoff- Kjernestoff
Slik lager du espresso Du er her
Slik lager du cappuccino
KjernestoffOppbevar kaffen riktig
KjernestoffKaffe og økonomi
KjernestoffKaffe og helse
KjernestoffHvis kaffen ikke smaker
KjernestoffRengjøring og vedlikehold av espressomaskin
KjernestoffKaffe – introduksjon
KjernestoffOrd og uttrykk om kaffe
KjernestoffKaffe
KjernestoffDen sosiale oljen
KjernestoffGanefryd - kaffe
KjernestoffHvordan lage espresso
KjernestoffKaffebaserte drikker
KjernestoffKaffetraktere
KjernestoffCappuccino
KjernestoffEspresso
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Kaffe – Kopi Luwak og Black Ivory
Kjernestoff