1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Servering og drikkevarerChevronRight
  4. KaffeChevronRight
  5. KoffeinetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Koffeinet

Smaken, aromaen og koffeinet er hovedgrunnen til at kaffen er så populær. Koffeinet skjerper sansene og styrker konsentrasjonen. Koffein forekommer naturlig i kaffe, te, kakao og sjokolade og blir tilsatt i brus, "energidrikker" og smertestillende medisiner.

Ung gutt leser avis på kafe. Foto.

Effekten av koffeinet varer noen få timer. Noen merker den mer enn andre. For eksempel kan kaffedrikking om kvelden utsette søvnen. Andre kan reagere med å bli rastløse og spente hvis de drikker for mye kaffe eller te. Svært få reagerer imidlertid sterkt, og de fleste finner lett ut hvor mye koffein de tåler.

Dersom du skulle være ekstra følsom for effekten av koffein, kan koffeinfri kaffe være et godt alternativ. Som med all annen mat og drikke er det fornuftig å drikke moderate mengder kaffe som en del av et godt og variert kosthold.

Hva anses som et "moderat forbruk"?

Helseeksperter regner 500–600 mg koffein per dag som et trygt inntak. Dette tilsvarer seks til sju kopper kaffe om dagen. Selvfølgelig vil mengden kaffe du drikker, være avhengig av dine preferanser og din følsomhet for koffein.

Læringsressurser

Kaffe