Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Servering og drikkevarerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Servering og drikkevarer

En servitør skjenker vin i glasset til en gjest. Foto.

Servitøren må ha bred kunnskap om alt fra å klargjøre restauranten til servering og kunnskap om mat og drikkevarer.

Det er viktig at gjesten får en god harmoni i måltidet, og en god totalopplevelse av oppdekking, servering og service. Drikken må ikke overdøve maten, og heller ikke omvendt. Det finnes ulike drikker både med og uten alkohol. En god servitør ser gjesten an og tilbyr drikke som passer både til han og maten.

Hvilke drikkevarer anbefaler du til måltidet? Hvordan serverer du vin til gjesten? Hvordan dekker du opp et bord? Hvilke serveringsmetoder velger du? Servitørens oppgaver er mange, og i kommende emne vil du få kunnskap om alt dette og mye mer.

Emner

Servering og drikkevarer

 • Servering

  Servitøren er spisestedets ansikt utad. En god servitør får gjesten til å føle seg velkommen og betydningsfull.

 • Kaffe

  Hva er egentlig forskjellen på en espresso og en cappucino? I dette emnet får du kjennskap til de vanligste typene og hva de består av.

 • Te og kakao

  En kopp med god og varmende drikke gjør godt for kropp og sjel. Foruten kaffe, er kakao og te drikker som er mye brukt verden rundt.

 • Vin

  En god vin kan være med på å gjøre et måltid komplett. Vin lages av pressede druer som går gjennom en gjæringsprosess.

 • Øl

  Øl har vært brygget i Norge i over 2000 år og er en del av vår kultur. Øl er en samlebetegnelse på drikker som lages av bygg, vann, humle og gjær.

 • Alkoholfritt

  På festlige arrangementer bør gjesten alltid ha tilbud om alkoholfri drikke. Det finnes i dag et bredt utvalg av alkoholfrie drikker på markedet.