1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. HygieneChevronRight
  4. Trygg matChevronRight
  5. Riktig oppbevaring av matChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Riktig oppbevaring av mat

Filmen handler om oppbevaring av lett bedervelig mat på forskjellige lagre som kjølerom, fryserom og tørrvarelager. I tillegg blir merking av matvarer og begreper som ”siste forbruksdag” og ”best før” gjennomgått.

Riktig oppbevaring av mat

Spørsmål

  1. Hvordan kan oppbevaring av mat påvirke kvaliteten?
  2. Hvor mange grader skal det være på et kjølerom, og hvorfor?
  3. Hva menes med lett bedervelige matvarer, og hvordan skal de oppbevares?
  4. Forklar hva som menes med varerullering.
  5. Forklar hvordan du kan oppbevare ytrefilet av okse over lengre tid.
  6. Hvorfor har butikker og større bedrifter ofte flere kjølerom og fryserom?
  7. Hva er det som kjennetegner et tørrvarelager?
  8. Tabellen viser en oversikt over ulike matvarer. Sett kryss for riktig oppbevaring av matvarene. Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre.

    Kjølerom

    Fryserom

    Tørrvarelager

    Olivenolje
    Fiskekaker
    Ytrefilet av okse
    Ris
    Poteter
    Reker i lake
    Skallreker
    Mel
    Sukker
    Havregryn
    Tomater
    Slangeagurk
    Hel makrell
    Makrell i tomat
  9. Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre, beskriv hvorfor.
  10. Når du selv pakker varer for oppbevaring, er det viktig at du merker varen tydelig. Hvordan bør du merke varen?
  11. Forklar hva merkingen av følgende varer bør inneholde: kjøttdeig, ris, pasta, fiskefilet.
  12. Hva er forskjellen på siste forbruksdag og best før?

Praktisk oppgave

Ta to gulrøtter og to agurker. Legg en gulrot og en agurk på kjølerom og en agurk og en gulrot i romtemperatur i en uke. Beskriv kvaliteten på varene etter en uke.

Merkeoppgave - merking av mat

Merkedetektiver

Filer

Læringsressurser

Trygg mat