Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Hygiene og mattrygghetChevronRight
  4. Bakterier og mikroorganismerChevronRight
  5. Hindringer for mikroorganismerChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Hindringer for mikroorganismer

Hygiene på kjøkkenet er viktig. Gjør teorioppgavene og lær deg riktig hygiene i alt du gjør. Både i ditt daglige arbeid på kjøkkenet på skolen, i praksis og når du er hjemme.

Kokker lager mat. Foto.

Livsbetingelser for bakterier er:

  • oksygen
  • passende temperatur
  • fuktighet
  • pH
  • næring

Teorioppgaver

  1. Hvorfor skal temperaturen i kjøleskapet være under 4 °C?
  2. Hvorfor bør vi vaske hendene ofte?
  3. Hvorfor dekker vi til matvarer under oppbevaring?
  4. Hvorfor må mat som skal holdes varm over tid, ha en temperatur på minst 60 °C?
  5. Hvorfor bruker vi eddik som konserveringsmiddel for matvarer?
  6. Hvorfor er det viktig å vaske kjøkkenbenken godt?
  7. Lag faktaark for de ulike avdelingene på skolens kjøkken. Det skal vise hvordan du kan hindre bakterievekst. Bruk gjerne bilder i tillegg til tekst for å illustrere.

Læringsressurser

Bakterier og mikroorganismer