Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Hygiene og mattrygghetChevronRight
  4. Bakterier og mikroorganismerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Bakterier og mikroorganismer

Mikroorganismer er små levende organismer, som finnes både på oss, rundt oss og i maten. Noen typer mikroorganismer kan gjøre oss syke, mens andre tilsettes et produkt for å få et særpreg.

Kokker i arbeid på kjøkkenet. Foto.

Farlige og nyttige mikroorganismer

Mange mikroorganismer er farlige og kan gjøre oss syke om vi har spist mat som inneholder nok giftstoffer, sykdomsfremkallende mikroorganismer eller parasitter. Vi sier da at vi har fått en matforgiftning eller matinfeksjon. Nyttige mikroorganismer er bakterier som er med på å gi maten særpreg og kalles for fermentering. Spekepølse og jarlsbergost er eksempler på mat som har blitt tilsatt bakterier som gir et særpreg til produktet.

I dette emnet får du kunnskap om hvilke livsbetingelser mikroorganismer har. Ved å ha kunnskap om dette kan man styre både nyttige og uønskede mikroorganismer i mat og drikke.

Læringsressurser

Bakterier og mikroorganismer