Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Hygiene og mattrygghetChevronRight
  4. Generell hygieneChevronRight
  5. Personlig hygieneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Film og filmklipp

Personlig hygiene

Filmen handler om personlig hygiene ved arbeid på kjøkken og i bedrifter som arbeider med matvareproduksjon. Du får se eksempel på smittekilder, riktig håndvask, riktig bekledning og inndeling av ren og uren sone på arbeidsplassen.

Personlig hygiene

Spørsmål

  1. Hva menes med trygg mat? Forklar.
  2. Tegn opp den produksjonslinja du jobber på. Hva er rene og urene soner? Beskriv dette.
  3. Hvilke bestemmelser regulerer den rene sonen? Hvilke krav stilles til din personlige hygiene?
  4. På hvilken måte er det størst fare for at du kan bringe smittestoffer inn i produksjonslokalene?
  5. Hva er bakterier? Gi eksempler på noen bakterier du ikke bør finne på et kjøkken.
  6. Hva er mugg?

Praktiske oppgaver

  1. Hva er mikroorganismer? Pakk tre laksebiter på tre forskjellige måter – en vakuumpakket – en i plastfilm – en i papir. Oppbevar dem i samme kjøleskap. Hvilken av dem utvikler synlige mikroorganismer først? Forklar hvorfor.
  2. Ta avtrykk av for eksempel kjøkkenredskaper, arbeidsbenk, nøkler, mynter, rene og urene fingre i hver sin petriskål med agar. Skriv hva slags avtrykk som er tatt, på hver petriskål. Sett petriskålene i et varmeskap i noen døgn, og se hva som skjer. Forklar hvorfor noen skåler har oppblomstring av mikroorganismer, mens andre ikke har det.

Les mer om matsmitte og hygiene på matportalen.no.

Læringsressurser

Generell hygiene

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?