Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Hygiene og mattrygghetChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Hygiene og mattrygghet

I restaurant- og matfag må du hele tiden tenke på hygiene. Din kunnskap og dine holdninger til hygiene er avgjørende for å kunne servere trygg mat. Vi har egne lover og forskrifter for næringsmidler som handler om at vi ikke skal utsette oss selv eller andre for sykdom gjennom mat eller drikke.

To kokker kutter blomkål. Foto.

Vi kan skille mellom ulike former for hygiene, men felles for dem alle er at vi kjemper mot mikroorganismene. Vi ønsker ikke at de skadelige mikroorganismene skal ødelegge maten vår, eller gjøre oss eller andre syke.

Emner

Hygiene og mattrygghet

 • Generell hygiene

  Det er nødvendig å ha både god personleg hygiene og god kjøkkenhygiene, for å unngå at bakterier og andre mikroorganismer blomstrer opp.

 • Når du jobber med mat, er det viktig at du har kontroll på alle farer og trusler som kan oppstå. HACCP er et system som kan hjelpe deg med det.

 • Trygg mat

  Trygg mat er mat som ikke inneholder helse- og miljøskadelige stoffer. Internkontroll er bedriftens egne rutiner for å sikre trygg mat.

 • Mikroorganismer er små levende organismer. Noen kan gjøre oss syke, mens andre tilsettes et produkt for å skape et særpreg.