Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Hygiene og mattrygghetChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Hygiene og mattrygghet

Som yrkesutøver i restaurant- og matfagbransjen må du hele tiden tenke på hygiene. Din kunnskap om hygiene og dine holdninger kan være av stor betydning for dine kollegaers og dine kunders helse.

Kutting av blomkål. Foto.

Vi kan skille mellom ulike former for hygiene, men felles for dem alle er at vi kjemper mot mikroorganismene. Vi ønsker ikke at de skadelige mikroorganismene skal ødelegge maten vår, eller gjøre oss eller andre syke.

Visste du at bakterier ikke vokser og formerer seg hvis de ikke har de rette livsbetingelsene? Hvordan kan du lage en hinderløype for bakterier? Har du hørt om internkontroll og Haccp? Alt dette, og det du trenger av grunnleggende kunnskap om hygiene, får du kunnskap om i dette emnet.

Emner

Hygiene og mattrygghet

 • Hygiene

  Det er nødvendig å ha både god personleg hygiene og god kjøkkenhygiene, for å unngå at bakterier og andre mikroorganismer blomstrer opp.

 • Mikroorganismer er små levende organismer. Noen kan gjøre oss syke, mens andre tilsettes et produkt for å skape et særpreg.

 • Trygg mat

  Trygg mat er mat som ikke inneholder helse- og miljøskadelige stoffer. Internkontroll er bedriftens egne rutiner for å sikre trygg mat.

 • HACCP

  Når du jobber med mat, er det viktig at du har kontroll på alle farer og trusler som kan oppstå. HACCP er et system som kan hjelpe deg med det.