Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. RisChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Ris

På verdensbasis regnes ris som et av de viktigste kornslagene, etter mais og hvete. Det er det eneste hovednæringsmiddelet for nesten 50 % av verdens befolkning. På noen asiatiske språk er ordet for «ris» og «mat» det samme.

Forskjellige typer ris i skåler. Foto.

Det finnes mange typer ris i verden, og grovheten varierer – fra helt polert til upolert med skall. De mørke variantene med skall har et høyere næringsinnhold enn de uten. Risen deles også inn etter om kornet har en rund, oval, kort, lang eller delt form. Rundkornet og langkornet ris er nok mest brukt i Norge i dag.

I dette emnet vil du lære om ris og de mest brukte tilberedningsmetodene, næringsinnhold og råd om forbruk.

Læringsressurser

Ris