Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. RåvarerChevronRight
 4. Krydder og smaksstofferChevronRight
 5. Krydder ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Krydder

Det var en tid da mennesker reiste og risikerte livet for å lete opp og bringe hjem krydder fra forskjellige kontinenter. Krydder var en viktig årsak til at sjøfarere seilte ut for å finne nye land, i håp om å tjene seg rike på: ja, nettopp krydder.

Ulike typer krydder lagt opp på en benk. Foto.

Krydder hadde den gangen stor verdi og ble brukt som betalings- eller byttemiddel.

I dag får en kjøpt de fleste kryddersortene i dagligvarehandelen. De sterkeste og mest aromatiske kryddersortene kommer fra planter, busker eller trær som vokser langs det tropiske klimabeltet. Krydder som vokser i Europa, har en mild smak. Krydder fra tropiske strøk kjøpes tørket helt eller malt. Krydder fra Europa kjøpes tørket eller friskt som krydderurter i potte.

Krydder deles inn etter hvilken del av planten de er fra:

 • Rotkrydder: gurkemeie, hvitløk, ingefær, galangang og pepperrot
 • Barkkrydder: kanel
 • Bladkrydder: løpstikke, merian, mynte, oregano, persille, rosmarin, salvie, sitronmelisse og timian
 • Blomsterkrydder: kapers, nellik og safran
 • Fruktkrydder: allehånde, anis, chilipepper, dillfrø, einerbær, fennikelfrø, kajennepepper, kardemomme, karve, korianderfrø, muskatblomme, muskatnøtt, paprika, alle sorter pepper, pomeransskall, sennepsfrø, sesamfrø, valmuefrø og vaniljestang

Næringsinnhold

Når vi bruker krydder, er det i så små mengder at det ikke har noen innvirkning på næringsinnholdet. Men enkelte krydder og urter er rike på vitamin C, og samtlige inneholder små mengder av andre vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Noen kryddersorter har stimulerende virkning på fordøyelsen, mens andre kan virke irriterende. Pepper kan virke bakteriehemmende, og kanel kan bidra til å holde blodsukkeret lavt.

Oppbevaring

Krydder holder seg bedre helt enn oppmalt. Ved riktig oppbevaring kan aromaen i krydder bevares i

 • opptil 5 år for helt krydder
 • opptil 2 år for malt krydder
 • opptil 1 år for bladkrydder

Dersom du ikke oppbevarer krydder i tett emballasje med tett lokk, kan aromastoffene fordampe raskt. Eksempel på emballasje kan være porselen, glass eller keramikk. Alle krydderglass bør stå mørkt og kjølig. Kryddersorter som har sterke farger, mister litt av fargene sine og blir blasse dersom de står i lyset. Det beste stedet å oppbevare krydder på, er i eget krydderskap.

Læringsressurser

Krydder og smaksstoffer