1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Krydder og smaksstofferChevronRight
  5. Fruktose og glukoseChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fruktose og glukose

Vi har ulike søtningsstoffer som har ulike bruksområder. Glukose brukes mye i konditorbransjen. Fruktose smaker litt søtere enn sukker og er en del brukt i industrien.

Produksjon av marsipan. Foto.

Glukose

Glukose er et karbohydrat og kalles også for druesukker. Det finnes opprinnelig i frukt og bær. Glukose er framstilt av maisstivelse og smaker mindre søtt enn sukker. Glukosen som brukes i konditorbransjen er flytende.

Bruksområder

Glukose brukes mye i konditorbransjen for å få riktig konsistens på det bestemte produktet.

Glukose gjør

  • marsipanen smidig
  • konfekten myk
  • marshmallows smidige og seige
  • at ulike masser, for eksempel karameller, ikke sukrer seg

Fruktsukker

Fruktsukker er like søtt som sukker og finnes naturlig i frukt, bær, grønnsaker og honning. Fruktsukker brukes en del i industrien fordi det er billigere enn sukker og man kan bruke mindre mengde av det. Det finnes også små pakker å få kjøpt for forbrukeren.

Bruksområder og egenskaper

  • Fruktsukker egner seg godt for å bruke i kalde retter.
  • Løser seg lett opp i mat.

Fruktsukker er søtere enn vanlig sukker. Det kan derfor være greit å redusere sukkermengden i en oppskrift hvis du bruker fruktsukker.

  • 1 dl fruktsukker veier 70 gram, mens 1 dl vanlig sukker veier 90 gram.

Næringsinnhold

Fruktsukker inneholder 100 g karbohydrat per 100 g vare.

Fruktsukker gir ikke så høy blodsukkerstigning som sukker, og mange diabetikere foretrekker derfor å bruke fruktsukker. Det inneholder imidlertidig like mange kalorier, men har en lav glykemisk indeks.

Læringsressurser

Krydder og smaksstoffer