1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Korn og melChevronRight
  5. ByggChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bygg

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. Det kan dyrkes i høyereliggende strøk og langt mot nord.

Byggåker. Foto.

I 2007 ble det dyrket 455 000 tonn bygg i Norge. Drøyt 3000 tonn gikk til mat. Det er en økende interesse for å bruke mer bygg til mat, fordi bygget har viktige fiberstoffer som er gunstig i ernæringen.

Tresking av bygg. Foto
Høsting av korn kalles tresking. Her treskes en byggåker.

Anvendelse

Byggmel har ikke bakeevne, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøt og suppe, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. Det aller meste av bygget som dyrkes i Norge, brukes til dyrefôr.

Matrett med ørret og byggrisotto. Foto.
Stekt ørret med byggrisotto

Byggmel

Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmel har ikke evne til å utvikle gluten slik som hvete. Blanding av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som blir tunge og kompakte.

Aks, korn og mel av bygg. Foto.
Bygg: Aks med snerper, korn, gryn og mel.

Næringsinnhold

Bygg inneholder i gjennomsnitt 78 prosent karbohydrater, 9–12 prosent protein, knapt to prosent fett og fem prosent fiber.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold, matvaretabellen.no

Huskelappen

Sesong

Bygg høstes når kornet er modent, lagres og er å få kjøpt hele året.

Utbredelse

Bygg kan dyrkes i store deler av landet.

Med andre ord:

Latin: Hordeum vulgare

Engelsk: Barley

Tysk: Gerste

Fransk: Orge commune

Læringsressurser

Korn og mel