1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Korn og melChevronRight
  5. ByggChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bygg

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. Det kan dyrkes i høyereliggende strøk og langt mot nord.

Byggåker. Foto.

I 2007 ble det dyrket 455 000 tonn bygg i Norge. Drøyt 3000 tonn gikk til mat. Det er en økende interesse for å bruke mer bygg til mat, fordi bygget har viktige fiberstoffer som er gunstig i ernæringen.

Anvendelse

Byggmel har ikke bakeevne, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøt og suppe, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. Det aller meste av bygget som dyrkes i Norge, brukes til dyrefôr.

Byggmel

Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmel har ikke evne til å utvikle gluten slik som hvete. Blanding av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som blir tunge og kompakte.

Næringsinnhold

Bygg inneholder i gjennomsnitt 78 prosent karbohydrater, 9–12 prosent protein, knapt to prosent fett og fem prosent fiber.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

Læringsressurser

Korn og mel