Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Korn og melChevronRight
  5. Fakta om brød − Brødskala'nChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fakta om brød − Brødskala'n

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseendet. For å gjøre det lettere å velge hvor grovt brød man vil spise, er merkeordningen Brødskala’n laget. I dag anslår man at omtrent halvparten av brødene som selges, er merket med Brødskala’n.

Brød i gjennomsiktig pose, med grovmerking. Foto.

Brødskala’n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen er blant annet å finne på et utvalg av brødposer og melblandinger. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Brødskala’n er delt inn i fire kategorier:

bilde av de fire inndelinger av brødskala'n
Brødskala'n
  • Fint brød: 0−25 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød: 25−50 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød: 50−75 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød: 75−100 prosent sammalt mel eller hele korn

Grovt til hverdags

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer og velger de grove og ekstra grove brød- og kornproduktene til hverdags. Grovt brød inneholder flere næringsstoffer enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber i tillegg til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.

Ingredienslisten

Finner man ikke Brødskala’n på et brød, må man sjekke ingredienslisten for å se hva brødet inneholder. Ingrediensene er listet opp etter synkende rekkefølge. Det som det er mest av, står først.

Merkeordningen

Brødskala’n er en merkeordning for mel- og bakeribransjen som ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å benytte seg av merkeordningen.

Læringsressurser

Korn og mel