Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. PoteterChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Poteter

Poteter er ikke bare poteter. Det er store smaksforskjeller mellom ulike potettyper, konsistensen varierer, og de enkelte sortene er av ulik størrelse. Det finnes en potet til enhver anledning!

Uvaskede poteter i en papirpose. Foto.

Poteten er en anvendelig råvare som kan brukes til det meste, og den er fortsatt det mest populære metningsgarnityret i Skandinavia. Den er mild på smak og passer sammen med de fleste andre matvarer. Poteten er enkel å tilberede og har opp i gjennom årene spilt en viktig ernæringsmessig rolle for store deler av verdens befolkning.

De ulike potetsortene oppfører seg ulikt under tilbereding. Noen sorter tåler koking godt, mens andre lett går i stykker. Bruksområdene vil derfor variere, avhengig av type og sort.

I dette emnet får du kjennskap til de vanligste potetsortene som dyrkes i Norge, i tillegg til noen importerte. Du kan lese om bruksområder, krav til lagring og næringsinnhold. Du kan også få vite mer om potetens historie, og hvordan den har virket inn på kostholdet i Norge.

Læringsressurser

Poteter