1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Skalldyr og bløtdyrChevronRight
  5. Sjømat – skall- og bløtdyrChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sjømat – skall- og bløtdyr

Vi har en lang kystlinje og muligheter for å fange mange ulike sorter skjell og krepsdyr. Det finnes også en del oppdrett, blant annet på blåskjell. Skjell og bløtdyr regnes for festmat, årsaken til dette er nok mye den høye prisen.

Skalldyr som er anrettet på en trefjøl. Foto.

Hummer blir sett på som en eksklusiv matvare, og har vært brukt i Norge fra 1800-tallet, særlig hos de rike. Blåskjell er billig mat, men likevel verdsatt.

Inndeling av skalldyr og bløtdyr

Skalldyr (krepsdyr)

  • reker
  • sjøkreps
  • krabbe
  • hummer

Bløtdyr

  • skjell (blåskjell, kamskjell, østers)
  • snegler
  • kråkeboller
  • blekksprut (akkar)

Næringsinnhold

Skalldyr og bløtdyr er mager mat, det vil si at de inneholder lite fett. Det finnes en del protein i skalldyr og bløtdyr, i tillegg til vitaminer fra B-vitamingruppen og vitamin D. Innholdet av mineralstoffer varierer veldig. Som et eksempel kan blåskjell nevnes, de inneholder mye jern, selen, jod og kalium.

Retter og tilberedningsmetoder

Man kan spise skalldyr og bløtdyr til forrett, middag og lunsj. Det er populært å servere disse råvarene på en skalldyrbuffé hvor sitron, loff, aioli eller majones er fast tilbehør.

Vanlige retter og tilberedningsmetoder er

  • koking/damping
  • suppe
  • salater
  • stuinger
  • gratinering

Lagring

Skjell og skalldyr er lettbedervelige matvarer og man må derfor være svært nøye med lagringstemperaturen, og med hygienen ved behandling og oppbevaring. Lettbedervelig mat kan bli helseskadelig ved feil oppbevaring, ettersom matvaren inneholder mye vann og det er god mulighet for bakterier til å utvikle seg.

Ferske skjell og skalldyr lagres ofte på is og ved temperaturer ned mot 0 ˚C. Ferske hele reker distribueres også i saltlake. Ellers blir en del skalldyr og bløtdyr, som blåskjell og hummer, pakket i modifisert atmosfære-pakning (MAP), noe som gjør at holdbarheten forlenges betraktelig.

Læringsressurser

Skalldyr og bløtdyr